2024. április 24. - György

Új információk EMFESZ-ügyben

A HírExtra információi szerint a Gazprom nem adott ajánlatot az EMFESZ régi tulajdonosának, arra, hogy adna gázt, ha újra ő lenne a tulajdonosa a cégnek.
2009. július 16. csütörtök 12:16 - HírExtra
Az EMFESZ tulajdonosváltása nagy vihart kavart a sajtóban és üzleti körökben egyaránt. A sikeres gázipari cég előző tulajdonosa a cipruson jegyzett Mabofi Holdings Limited volt, ám a májusban lezajlott ügylet után átkerült a svájci székhelyű Rosgas AG-hez. A váltást a Mabofi megtámadta, nem ismerte el az új tulajdonos jogait az EMFESZ felett. Ezért a Mabofi vezérei Knopp Andrást nevezték ki az EMFESZ ügyvezető igazgatójának. Ám hivatalosan a jelenlegi ügyvezető Góczi István.

A furcsa helyzetben azonban a cég prosperál tovább és minden fennakadás nélkül látja el fogyasztóit. Sőt, Góczi újabb tárgyalásokba kezdett, hogy az EMFESZ ne Magyarországról, hanem a keleti piacról vásárolhasson – jóval olcsóbban gázt. Úgy tudjuk, az oroszországi partnerrel nemsokára meg is születhet a szerződés, ami nagy könnyebbséget jelentene az EMFESZ büdzséje számára. Igaz, a cég vezetői határozottan kiálltak amellett, hogy a beszerzett gáz árától függetlenül a lakossági árak nem változnak, még akkor sem, ha ez a nyereséget visszaveti.

Jogszerű a váltás


A Magyar Energia Hivatal állásfoglalása (részlet)
Egy ismert nemzetközi ügyvédi iroda nyújtotta be a Hivatalhoz a Rosgas AG
EMFESZ-ben történő befolyásszerzésének jóváhagyása iránti kérelmét. A Hivatal –
az általa megismert előzmények és az államigazgatás számára adott tájékoztatás
alapján - az EMFESZ fogyasztóinak biztonságos földgázellátása irányába tett pozitív
és támogatandó lépésnek tekintette, hogy a valós forrásokkal már nem rendelkező
MABOFI értékesítette tulajdonát a Rosgas AG-nak.
Míg Góczi a cég ügyeit próbálja egyenesbe hozni a Mabofi a Fővárosi Bíróságon megtámadta az új tulajdonos cégbírósági bejegyzését. Ezt azonban a bíróság első fokon elutasította, a tulajdonosváltást teljesen jogszerűnek találta. Az ítélet indoklásában a bíróság külön kitért arra, hogy az a vád, miszerint túl gyorsan zajlott le a cégbírósági eljárás semmilyen aggályt nem vet fel, éppen ezzel ellenkezőleg, egybevág a jogalkotói szándékkal, és az elmúlt időszak jogszabályi változásaival.

A tulajdonosváltással kapcsolatban a Magyar Energia Hivatal is megszólalt. Véleményük szerint a tulajdonosváltás azért volt szükséges, mert ez előreláthatólag elősegíti a magyarországi gázfogyasztók biztonságosabb ellátását. A hivatal ezért határozottan támogatta az ügyletet. A Mabofi mindezek ellenére tovább vitatja a kérdést és Svájcban is jogi útra terelte az ügyet. Ennek eredményét még nem ismerjük.

Gazprom: igen vagy nem?


Közben a HVG július 4. számában megjelent rövidhírben a Mabofi által kinevezett Knopp András azt a kijelentést tette, miszerint a Gazprom együttműködne az EMFESZ-szel, azaz eladna számukra gázt, ha visszatérne a cég a Mabofi tulajdonába.

A HírExtra Gazprom közeli forrásokból azonban úgy értesült, erről nincs szó, a Gazprom nem adott ilyen biztosítékot Knoppnak. Ez főleg annak fényében életszerűbb magyarázat, hogy az EMFESZ előző tulajdonosa egyre inkább elhidegülő viszonyba került az orosz óriáscég vezetőivel, nem valószínű tehát, hogy ez éppen most változott volna meg gyökeresen. (A Gazprom eddig nem foglalt nyíltan állást a tulajdonosi vitában.)

A Gazprom szerepe azért fontos, mert ha az EMFESZ továbbra is meg szeretné tartani piaci pozícióit, akkor mindenképpen a magyarországinál olcsóbb gázt biztosító orosz céggel (vagy annak valamely leányvállalatával) kell leszerződnie. Az EMFESZ tárgyalási pozícióit javítaná, ha olyan tulajdonosa lenne, mely a Gazprom vezetői számára elfogadhatóbb, ami jelen állás szerint a Góczi Istvánhoz tartozó "csapat". A jogi vita minden jel szerint hosszan el fog húzódni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

danita
2009. július 31. 18:09
aser!
Pontosan hol olvastad ezt? Mert ez NEM IGAZ!
Tessék pontosan olvasni és értelmezni mielőtt rémhíreket terjesztesz.
aser
2009. július 16. 21:45
Viszont,ha nem tud gázt szerezni,és csődöt jelent,akkor a szerződés szerint a fogyasztói visszakerülnek a Gázmüvekhez, és egy évig 5%-al magasabb árat kell fizetniük a gázért,mint az ott maradó fogyasztók!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását