2024. május 2. - Zsigmond

Amnesztia az elkergetett elnöknek?

Semmilyen körülmények között nem kaphatja vissza a hatalmat Honduras száműzött elnöke, Manuel Zelaya, de közkegyelmet kaphat, amennyiben előbb hazatér, és bíróság elé áll - közölte hétfőn Roberto Micheletti ügyvivő hondurasi elnök.
2009. július 13. hétfő 09:25 - HírExtra
Micheletti kifejtette: nem találna semmi kivetnivalót az amnesztiában, ha Zelaya előbb békében hazatérne, hogy megjelenjen a bíróság előtt. Hozzátette, hogy ezt a kérdést meg kell vitatni a legfelsőbb bírósággal és a főügyésszel. Manuel Zelaya hondurasi elnököt június végén távolította el a hadsereg a hatalomból és az országból, helyét Robert Micheletti parlamenti elnök vette át ideiglenesen.

Zelayát tizennyolc bűncselekménnyel és vétséggel vádolják, köztük hivatali hatalommal való visszaéléssel és hazaárulással.

Az amnesztia felemlegetése az első békülékeny gesztus az új hondurasi hatalomtól a száműzött elnök irányába, holott Micheletti ismét egyértelművé tette: Zelaya semmilyen körülmények között nem kaphatja vissza a hatalmat, akkor sem ha ezt követeli az Amerikai Államok Szövetsége, az Egyesült Államok és az ENSZ-közgyűlés is.

Danilo Izaguirre, a hondurasi legfelsőbb bíróság szóvivője közölte korábban, hogy Zelaya visszatérhet hazájába, ha a parlament közkegyelemben részesíti. Rámutatott arra, hogy kizárólag a kongresszusnak van joghatósága amnesztiában részesíteni Zelayát. A szóvivő szerint ebben az esetben a száműzött politikust nem fogják felelősségre vonni a politikai vádakkal összefüggésben, de a többi bűncselekményért felelnie kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását