2024. május 5. - Györgyi

Szili beismerte, hogy a baloldal "elkúrta"

Szili Katalin szerint újjá kell építeni a baloldalt, amely az elmúlt években feláldozta magát az általa végrehajtott neoliberális gazdaságpolitikának.
2009. július 12. vasárnap 17:26 - HírExtra
E gazdaságpolitika végrehajtásában ugyan volt szükségszerűség, "de azért hosszú távon még ezen belül is meg kell tudnunk teremteni azokat értékeket, amelyeket úgy hívunk, hogy szolidaritás vagy igazságosság, vagy éppen az embereknek a biztonsága" - mondta az Országgyűlés elnöke az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában.

A házelnök úgy fogalmazott, "megmosolyogtatóan" olvassa azokat az elemzéseket, amelyek miniszterelnök-, pártelnök-, illetve köztársaságielnök-jelölti vagy uniós biztosi ambícióiról szólnak. "Ha ezekbe az irányokba mentem volna, nem köszönök le a házelnökségről. (...) Minden ilyen találgatás alapvetően sántít" - közölte.

Véleménye szerint Magyarországnak szüksége van egy erős baloldalra, és ő ennek újjáépítésében szeretne munkálkodni.

Arra a felvetésre, hogy gyakorta nyilvánította ki ellenvéleményét az MSZP politikájával kapcsolatban, úgy válaszolt: politikusként óriási hibát követne el akkor, ha úgy gondolná, politikustársainak kell megfelelnie. "Azt tartom szem előtt, mi az, amit a társadalom tőlünk elvár" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy valóban volt több olyan kérdés, amelyben a látásmódja eltért attól, amelyet "a párt mainstreamje" képviselt. Példaként említette a 2004. december 5-i, kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazást.

Volt számos olyan kérdés, amelyben az MSZP vállalhatott volna sokkal markánsabb és a társadalom számára elfogadhatóbb megoldást; ezt az élet is igazolta utólag - vélekedett az Országgyűlés elnöke.

Arra, miszerint erősödnek az olyan vélemények, amelyek kétkedéssel fogadják, hogy létezhet-e olyan baloldal, amelynek vezetői milliárdosok, Szili Katalin úgy reagált: ha ehhez járul egyfajta politikai érzéketlenség is, az visszatetsző. Szerinte nem fordulhat elő az, hogy aki vezető pozíciót tölt be, akkor helyezi offshore cégekbe vagyonát, amikor példával kellene szolgálnia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. július 12. 18:46
Szili azért mond le szeptemberben a parlament elnöki tisztéről, mert új pártot akar alapítani. Mondjuk, Magyar Baloldaliak Pártja néven. Vagy, baloldaliak Magyarországi Pártja néven.

Azért a bizonytalanság, mert a kommunista elvtársak 1919.-óta, már minden szóbajöhető baloldali nevet lejárattak. Amit még nem sikerült, azt meg lejáratta a Petrasovics Anna, meg a tülökorrú olajbáró.

Szilinek nehéz dolga lesz. Meg későn is kezdi már..
Gondolom, abból veszi az erőt, hogy a LempH, vagy mi a lóhere új párt hirtelen milyen jó, majd 2%-os eredményt ért el...No, majd nézzétek meg a parlamenti választásokkor....
d.a.angela
2009. július 12. 18:19
Hát ez nem éppen az el...nak a beismerése. Ha azt tenné, amit a társadaslom elvár tőle, akkor most nem 10 %-on lenne a támogatottságuk, szóval újra kellene értékelnie ezeket az elvárásokat. Most a választások előtt mindenki változtatni akar, mindenkinek őszinteségi rohama van, de még egyszer nem vághatják át a választókat, ezt remélem ők is érzik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását