2024. május 20. - Bernát, Felícia

Tilos lesz bagózni a seregben?

Az amerikai hadseregben fokozatosan, több év alatt betiltanák a dohányzást, legalábbis ezt kezdeményezik és erre akarják rávenni Robert Gates védelmi minisztert a Pentagon egészségügyi szakértői - írta a pénteki USA Today.
2009. július 10. péntek 23:47 - HírExtra
Az amerikai védelmi minisztérium szakértői rámutattak, hogy az egyre növekvő dohányzás egyre nagyobb egészségügyi költségeket ró a tárcára. A Pentagon évente 846 millió dollárt költ a dohányzás miatti egészségügyi kiadásokra.

Egy friss tanulmány szerint az amerikai katonák körében különösen az afganisztáni és iraki háború kezdete óta megnőtt a dohányzók aránya. A küldetések során elfáradt katonák gyakran cigarettázva vezetik le a feszültséget.

Az egészségügyi szakemberek hangsúlyozták: egy olyan több éves kampányról volna szó - betiltanák a dohánytermékek árusítását a hadsereg létesítményeiben és magát a dohányzást is -, amely alapjaiban változtatná meg a katonáskodás kultúráját. A tilalommal ugyanis eltűnne ennek a kultúrának az egyik jellegzetes terméke, a cigaretta, amelyre a harcokban megfáradt, hazáját védő katona rágyújt.

Cynthia Smith, a Pentagon szóvivője közölte, hogy a minisztérium támogatja a füstmentes hadsereg ötletét és megvalósíthatónak tartja.

Az amerikai hadseregben minden harmadik katona dohányzik, szemben a civil társadalommal, ahol csak minden ötödik ember rabja ennek a káros szenvedélynek. A Pentagon belső tanulmánya szerint a legtöbben a szárazföldi haderő és a tengerészgyalogság tagjai közül füstölnek, az arány 37, illetve 36 százalék.

Az afganisztáni és iraki műveletekben ez a két haderőnem játszotta a legfontosabb szerepet. Az is kiderült, hogy a harcokban már részt vett katonák között 50 százalékkal több a dohányos.

A füstmentes hadsereg kezdeményezését pártolók szerint egy erős vezetés 5-10 év alatt felszámolhatná a dohányzást az amerikai fegyveres erőknél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását