2024. március 29. - Auguszta

"Zöld növekedés" szükséges

Európában és világszerte egyaránt a gazdasági, társadalmi és ökológiai szempontokat egységbe foglaló fejlődési stratégiára, "zöld növekedésre" van szükség.
2009. július 9. csütörtök 17:01 - HírExtra
Szili Katalin, az Országgyűlés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke a háromnapos tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta: "le kell számolni a gazdasági növekedés fetisizálásával", a döntések meghozatalakor figyelembe kell venni a korlátos természeti erőforrásokat és a globális társadalom szélsőséges polarizálódását.

Kiss Péter társadalompolitikai miniszter üdvözlő beszédében a "cselekvő szolidaritást" nevezte a 21. század irányadó eszméjének, s kiemelte a társadalmi párbeszéd fontosságát. A megnyitó előadásokat követő sajtótájékoztatón Maria J. Rodrigues, az Európai Unió lisszaboni stratégiával foglalkozó főtanácsadója az MTI kérdésére elmondta: jelenleg folyik az unió következő tíz évre vonatkozó stratégiájának kidolgozása. Ennek egyik központi eleme a "zöld növekedés" koncepciója, egy integrált stratégia, amely a gazdasági növekedést szociális és ökológiai szempontokkal ötvözi.

Maria J. Rodrigues úgy vélte, hogy az Obama-adminisztráció törekvései is egy "zöldebb fejlődés" irányába mutatnak, s Európának is ezt az utat kell követnie. A portugál politikus emellett hangsúlyozta: egy globális "new deal"-re van szükség az országok közötti gazdasági egyensúlytalanságok enyhítésére.

Antonio Marzano, az olasz, és Jacques Dermagne, a francia szociális és gazdasági tanács elnöke egyetértett abban, hogy a környezetvédelem és az energia kérdése hosszú távú probléma, amelyet nem lehet kizárólag monetáris vagy fiskális politikával kezelni. Úgy vélték, hogy a természeti erőforrásokat a hosszú távú szempontok figyelembevételével kialakított prioritásokra kell koncentrálni. Mindketten sürgették, hogy a kormányok haladják meg a rövidtávú szempontokra épülő politikát.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) soron következő elnöke hangsúlyozta: Magyarország egy főre jutó széndioxid-kibocsátása nemzetközi összehasonlításban igen alacsony. Tóth János, az AICESIS soros elnöke elmondta: az 56 rendes és 6 megfigyelő tagból álló nemzetközi szövetség budapesti tanácskozása július 11-ig tart. A háromnapos konferencián megvitatják majd a gazdasági válság szociális vetületeit, valamint körüljárják a "méltányos és környezettudatos fejlődés" kérdéskörét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását