2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ha sportos a szülő, sportos lesz a gyerek is

A csapatsportot kedvelő szülők gyerekei szívesebben járnak sportegyesületbe, és aktívabbak is.
2009. július 9. csütörtök 09:52 - HírExtra
A kutatók 681 szülőt és 433 negyedikes-ötödikes gyereket vizsgáltak 12 houstoni iskolában. Azok a gyerekek - mindkét nemből -, akiknek szülei értékelték az intenzív csapatsportot, kevesebbet néztek tévét, kevesebb időt töltöttek a számítógép előtt, és tevékenyebbek voltak, mint más gyerekek.

Az egyéni és a csapatsport szülői helyeslése a fiúk között nagyobb aktivitási szintet eredményezett, de a lányokra ez nem volt hatással - közölték az amerikai Baylor College of Medicine and Duke University kutatói.

A lányok és a fiúk aktivitási szintjének különbsége feltehetően attól függ, hogy a szülők miként állnak hozzá az egyes tevékenységi típusokhoz. Például inkább a fiúkat biztatják a nagy és a mérsékelt intenzitású csapat- és egyéni sportokra, az ilyen típusú erőt igénylő házimunkára - mint amilyen a kemény kerti munka -, mint a lányokat - idézte a Yahoo!NEWS (www.news.yahoo.com) a júliusban a Health Psychology című folyóiratban megjelenő tanulmány szerzőjét, Cheryl Braselton Andersont.

Véleménye szerint ez azt jelzi, hogy továbbra is létezik egyfajta nemi elfogultság, amely előnyben részesíti a fiúkat a fokozott aktivitást igénylő sportoknál.

Azt tanácsolja a szülőknek, hogy mind a lányok, mind a fiúk esetében kedvezően álljanak hozzá az erőteljes fizikai tevékenységekhez, és tudatosítsák magukban, hogy a lányok ugyanúgy akarják és tudják is végezni azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását