2024. március 29. - Auguszta

Bukhat a szlovák nyelvtörvény?

Nem felel meg az európai uniós normáknak a szlovák törvényhozás által elfogadott új nyelvtörvény, sőt a kisebbségi nyelvek diszkriminációjához vezet - vélte Michael Gahler német EP-képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának alelnöke, Brüsszelben csütörtökön kiadott közleményében.
2009. július 9. csütörtök 21:20 - HírExtra
Az interneten is olvasható nyilatkozat szerint a törvény következtében a kisebbségi nyelvek használata az élet bizonyos területein lényegében bűncselekménnyé válik. Ez aránytalan, ráadásul abszurd szituációkhoz vezethet: például olyan kulturális rendezvényen, amelyen csak a kisebbségi nyelvet beszélők vesznek részt, előbb szlovákul kell beszélni - vélte Gahler.

"Szlovákia vét az európai értékrend ellen, és megszegi az Európa Tanács vonatkozó ajánlásait is, melyek a kisebbségi nyelvek használati lehetőségének bővítéséről beszélnek" - értékelte a képviselő. "A szocialista-nacionalista kormány ismételten megmutatta, hogy nem tesz semmit az országban élő nemzetiségek békés együttélése érdekében..., miközben az előző, kereszténydemokrata kormány bebizonyította, hogy a feszültségmentes kapcsolatok a nemzetek között nagyon is lehetségesek" - áll a közleményben. Gahler úgy vélte, Robert Fico miniszterelnök és koalíciós partnerei "még nem érkeztek meg Európába".

Az Európai Unió intézményei közül az Európai Bizottság már jelezte: hivatalosan nem kíván reagálni a szlovákiai államnyelvtörvény múlt héten jóváhagyott módosítására. A testület ugyanis úgy ítéli meg, hogy a téma nem tartozik az illetékességi körébe. Arra mindazonáltal egy illetékes emlékeztetett: Brüsszel szerint általában véve sajnálatosnak kell tekinteni azt, ha a nyelvet bárhol feszültségkeltésre, politikai célokra használják fel. Más EP-képviselők viszont már szót emeltek a törvény ellen. Gál Kinga (Fidesz) például idejétmúltnak és kisebbségellenes hangulatot keltőnek nevezte azt. "A szlovák nyelvtörvény nyíltan szembemegy az Európa Tanács kisebbségvédő dokumentumaival, és ellentétes az uniós alapelvekkel" - hangsúlyozta ő is.

A szlovák parlament múlt héten hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait. A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

d.a.angela
2009. július 9. 23:00
És itt a hangsúlyt az 5000 eurós büntetésre kellene tenni, mert mindenféle jogsértésnek elmondták a törvényt, amit persze mindeféle pozitív és negtív módon lehet magyarázni, csak ezt felejtették valónban az eu orra alá dörgölni. Itt pont ezt a büntetést kellen kihangsúlyozni. egy nyelvhasználat nem bűntény, hogy büntetni kelljen.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását