2024. május 4. - Mónika, Flórián

Legkorábban 2011-re várható fellendülés

Legkorábban 2011-ben várható fellendülés Közép- és Kelet-Európában a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Kutatások Intézetének (WIIW) jelentése szerint.
2009. július 7. kedd 15:21 - HírExtra
Magyarországon idén a hazai össztermék (GDP) 6,5 százalékos, jövőre 1,5 százalékos csökkenésével számolnak, növekedést 2011-re jósolnak az osztrák szakértők. A WIIW előrejelzése szerint a térség legtöbb országában az idei év második felében éri el a mélypontot a visszaesés. Az elemzés azon a feltételezésen alapul, hogy Nyugat-Európában az év második felében lassan javulni kezd az üzleti környezet.

A globális pénzügyi válság a jelek szerint túl van a mélypontján. A nyugat-európai kormányok likviditásnövelő intézkedéseinek köszönhetően a pénzintézetek, köztük a kelet- és közép-európai leányvállalatokkal rendelkezők helyzete megszilárdult. A térségbeli új európai uniós tagállamok - az unióhoz 2004-ben és azóta csatlakozott országok csoportja, Málta és Ciprus kivételével - bankrendszerének egyensúlya ennek ellenére továbbra is sérülékeny, áll a WIIW értékelésében.

Az említett tíz új tagállam közül 2009-ben csak Csehországban, Lengyelországban és Bulgáriában várható az uniós átlagnál, vagyis 3,9 százaléknál kisebb GDP-csökkenés, a WIIW szerint. Az uniós átlagnál nagyobb GDP-csökkenésre számít a WIIW Magyarországon, Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában. Harmadik csoportot alkotnak az elemzés szerint a korábban szárnyaló balti államok, ahol az 1990-es évek elején tapasztalthoz mérhető, 16-20 százalékos GDP-visszaesés várható.

2010-ben ebben a tíz országban összességében megközelítőleg változatlan gazdasági teljesítményre, 2011-ben 3 százalék alatti növekedésre lehet számítani a WIIW szerint.

Magyarországon szintén 2009 második felében várható a visszaesés mélypontja az osztrák kutatók szerint.

Általánosságban elmondható, hogy azok az országok, amelyek rögzített árfolyamrendszert alkalmaztak - mint a balti országok, valamint Szlovákia és Szlovénia - , rosszabbul reagáltak a válságra, mint azok, ahol rugalmas az árfolyamrendszer. Románia és Magyarország példája azt mutatja azonban, hogy önmagában a rugalmas árfolyam sem biztosíték a sikeres válságkezelésre, állapította meg a kutatóintézet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását