2024. május 27. - Hella

Izrael az USA nélkül ugrál?

Szó nincs arról, hogy az Egyesült Államok zöld jelzést adott volna Izraelnek Irán megtámadásához - tudatta Barack Obama amerikai elnök kedden.
2009. július 7. kedd 18:35 - HírExtra
A moszkvai látogatáson tartózkodó Obama a CNN hírtelevízióban kategorikusan elutasította azt a gondolatot, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta volna, hogy Izrael csapást mérjen iráni nukleáris létesítményekre. Arra a kérdésre, hogy Washington zöld jelzést adott-e Izraelnek egy ilyen támadásra, így válaszolt: "Egyáltalán nem". Az amerikai elnök megjegyezte: Amerika nem írhatja elő más országok számára, hogy azoknak melyek a biztonsági érdekeik. Hangsúlyozta ugyanakkor: az Egyesült Államok az iráni atomkérdés megoldására törekszik, méghozzá "diplomáciai csatornákon".

A kérdés azután merült fel, hogy Joe Biden amerikai alelnök az ABC televíziónak adott vasárnapi interjújában úgy fogalmazott: Izrael maga határozhatja meg, mi áll az érdekében, és mit tesz Iránnal kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok nem diktálhat egy másik szuverén országnak, hogy mit tehet, és mit nem. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az Egyesült Államok közbeavatkozna-e katonailag, ha Izrael úgy döntene, hogy katonai akciót indít az iráni atomprogram felszámolására.

Biden kijelentését amerikai hírügynökségek úgy értelmezték, hogy Washington zöld jelzést ad Jeruzsálemnek, ha az katonai akcióval akarna megszabadulni az iráni atomprogram jelentette fenyegetéstől.

A nyilatkozat után azonban Ian Kelly washingtoni külügyi szóvivő sietett leszögezni: az alelnök nem adta Amerika áldását az Irán elleni izraeli támadáshoz. Kelly ugyanakkor megerősítette: Izraelnek szuverén államként joga van dönteni arról, hogy milyen lépéseket tesz biztonsága érdekében. "Nem fogjuk megszabni, mit tegyen (...) elkötelezettek vagyunk Izrael biztonsága mellett, és osztjuk Izrael mély aggodalmát Irán atomprogramja miatt" - mondta.

A keddi The Washington Times szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kormánya hivatalosan nem kérte Washington jóváhagyását az iráni atomlétesítmények elleni esetleges katonai csapáshoz, mert attól tart, hogy a Fehér Ház ehhez nem járulna hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását