2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Egyre több az erőszak az iskolákban

A 12 és 18 év közötti diákok 32 százaléka szenvedett már el valamilyen bántalmazást az iskolában 2007-ben az Egyesült Államok oktatási és igazságügyi minisztériumainak jelentése szerint, bár ezek az adatok nem feltétlenül az esetek számának gyarapodását jelzik.
2009. július 7. kedd 14:29 - HírExtra
Míg két évtizeddel ezelőtt a diákok által egymással szemben elkövetett bántalmazás, terrorizálás és szexuális zaklatás esetei titokban maradtak az áldozatok félelmei és szégyenérzete miatt, addig mára a leleplezett támadók ellen a szülők, az igazságszolgáltatás és a hatóságok is erőteljesen fellépnek.

A rendőrség ugyanúgy nyomozást indít az internet segítségével elkövetett zaklatás, vagy az iskolaudvaron történt bántalmazás, mint a rituális kegyetlenkedés és kínzás eseteiben, melyek elkövetői ellen - a több tucat államban érvényben lévő erőszakellenes törvények értelmében- vád is emelhető. A szülők nem félnek szembeszállni az iskolai illetékesekkel és egészen a bíróságig vinni az ügyeket, az oktatási intézményekben pedig a diákokat és a tanárokat egyaránt az erőszakos esetek azonnali jelentésére buzdítják.

"Egyre inkább a fizikai és szexuális bántalmazás kerül előtérbe a korábbi érzelmi kegyetlenkedésekkel szemben" - mondta Joe Braun cincinnati-i ügyvéd, aki annak a középiskolás fiúnak a családját képviseli, akit három csapattársa támadott meg a kosárlabda edzésre szállító busz megállójában.

Az iskolai kegyetlenkedések "palettáján" szerepelnek az olyan estek is, amikor két dél-floridai gimnazista megverte majd bezárta az egyik gólyát az öltözőszekrénybe, vagy mikor a szintén floridai Tampában négy fiatal szexuálisan bántalmazta egyik diáktársát egy hokiütővel és egy seprűnyéllel.

"A kérdés az, miként lehetséges, hogy egy ilyen háttérrel és karakterrel rendelkező valaki vád alá kerül ilyen esetek elkövetése miatt" - hangsúlyozta Timothy Taylor, az elkövetők - mindegyikük ígéretes sportoló és jó tanuló - egyikének ügyvédje. Ahogy a hónapokig húzódó tárgyalás során kiderült, a fiúk egy elvesztett meccsen nyújtott teljesítménye miatt bántalmazták folyamatosan 13 éves játékostársukat. Míg a gyanúsítottak családjai megdöbbenve, cáfolva és gyermekeiket támogatva reagáltak a történtekre, addig az áldozat szülei sírva fakadtak, mikor megtudták mi történt a fiúkkal és nem értették, hogy gyermekük miért nem szólt azonnal a brutális esetről. Kimberly Hidman, az államügyész helyettese "szándékosan elkövetett zsarnoki cselekedetnek" nevezete a fiúk tettét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását