2024. március 29. - Auguszta

Az első női miniszterelnök

A horvát parlament jóváhagyta Jadranka Kosor kormányfői kinevezését hétfő este. Kosor asszony, akit a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség párt elnökének is megválasztottak szombaton, Horvátország első női miniszterelnöke.
2009. július 7. kedd 07:27 - HírExtra
A 153 fős parlamentben kinevezését 83 képviselő támogatta, 45-en szavaztak ellene. A korábbi miniszterelnök-helyettes a szavazás előtt azt mondta a képviselőknek, hogy elsődleges feladatának tartja az ország makrogazdasági stabilitásának megerősítését és a gazdasági növekedés újraindítását. Az elakadt európai uniós csatlakozási tárgyalásokra utalva az integrációs folyamat mielőbbi folytatását ígérte.

Kosor meggyőződésének adott hangot afelől, hogy hamarosan elhárulnak az ország csatlakozását késleltető akadályok, és az év végéig lezárhatják a tárgyalásokat Brüsszellel.

Az 56 éves Jadranka Kosor korábban évtizedekig a Vecernji List horvát napilap és a zágrábi rádió újságírója volt. 1995-ben lett parlamenti képviselő a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben, 2003 óta család- és veteránügyi miniszter volt. 2005-ben Kosor volt a HDZ államfőjelöltje, ám az elnökválasztás második fordulójában alulmaradt az ellenzéki balközép erők támogatását élvező Stjepan Mesiccsel szemben.

Ivo Sanader múlt szerdán mondott le váratlanul a kormányfői posztról, és egyúttal azt is bejelentette, hogy visszavonul a politikától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását