2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nem figyelnek eléggé a túlsúlyos gyerekekre

A szülők egy részének nincs elég önbizalma, hogy életbe léptessen és fenntartson olyan változásokat gyereke életvitelében, amelyek csökkentenék az elhízás kockázatát - állapították meg a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatói tanulmányukban.
2009. július 6. hétfő 10:20 - HírExtra
Azt is megfigyelték azonban, hogy az orvosok és védőnők érdeklődése segítheti az effajta önbizalom erősödését.

Elsie M. Taveras és kollégái 446, túlsúlyos gyereket nevelő szülőt kérdeztek ki arról, hogy mennyire érzik határozottnak magukat a szükséges életmódbeli változások véghezvitelében: határt szabni a televíziózásnak, eltávolítani a tévét a gyerekszobából, visszafogni a gyorsétkezdék látogatását, csökkenteni a cukros italok fogyasztását, növelni a fizikai aktivitást és javítani a család általános étkezési szokásain. A két és tizenkét év közötti gyerekek orvosainak és védőnőinek véleményét is felmérték.

A Pediatrics című orvosi szaklap legfrissebb, júliusi számában megjelent tanulmányban a szerzők beszámoltak arról, hogy a lehetséges legalacsonyabb nulla és a maximális 24 pont közötti skálán a szülők önbizalmának átlagos értéke 13 volt. A legkevésbé elszántak a tévékészülék eltávolítása, a televíziózás korlátozása és a családi étkezési szokások megváltoztatása területén mutatkoztak a szülők.

Az orvosok és a védőnők a legkisebb hatékonysággal a fizikai aktivitás, a tévézés korlátozása és a tévémentes gyerekszobák kérdéseiben tudtak tanácsokat adni a szülőknek.

Taveras és kollégái szerint az önbizalmi index nagyobb volt a normál súlyú szülőknél azokhoz képest, akik maguk is túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, valamint a magasabb végzettséget is önbizalom növelő tényezőnek találták.

Azok a szülők is nagyobb pontszámot értek el, akik úgy emlékeztek vissza, hogy korábbi erőfeszítéseiket a családi életmódváltozásra az orvos és a védőnő pozitívan értékelte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását