2024. április 28. - Valéria

Az OEP így tudja

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai azt igazolják, hogy nem csökkent a nyíregyházi Jósa András kórház finanszírozása - mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium (EüM) államtitkára hétfőn az MTI-nek.
2009. július 6. hétfő 21:11 - HírExtra
A kórház 2004-ben 13,2 milliárd, 2008-ban 15,9 milliárd forintot kapott aktív és krónikus ellátásra a járóbeteg-ellátáson kívül, míg a múlt év első félévében 7 milliárd 660 millió, az idén ugyanezen időszakra pedig 7 milliárd 706 millió volt az OEP-finanszírozás - ismertette az államtitkár.

Vojnik Mária ezt arra reagálva közölte, hogy a működőképesség és a gyógyítási színvonal megőrzése érdekében takarékossági intézkedéseket vezet be és dolgozói létszámleépítést tervez három, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő térségi kórház.

A megszorító intézkedések bevezetéséről az áprilisban életbe lépett egészségügyi finanszírozási rendszer módosulása miatt határozott a fenntartó, valamint a nyíregyházi és a fehérgyarmati kórház, továbbá a nagykállói szakkórház vezetése.

Az összesen 2.700 főt foglalkoztató intézmények többféle takarékossági intézkedést vezetnek be októberig, ezek között a kollektív szerződés néhány elemének felfüggesztése és dolgozói elbocsátások is szerepelnek - közölte Seszták Oszkár, a térségi helyhatóság fideszes elnöke múlt csütörtökön sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

Pikó Károly, a Jósa András Oktató Kórház főigazgatója elmondta: a leépítések valószínűleg a nyíregyházi kórház 180 dolgozóját érintik majd. A takarékossági lépésre a főigazgató közlése szerint az ad okot, hogy az év második felében az intézménytől várhatóan mintegy 530 millió forintot vonnak el.

Seszták Oszkár a tájékoztatón közölte: a kialakult helyzet miatt levélben fordul az egészségügyi miniszterhez, és egyúttal kezdeményezi a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének összehívását az egységes álláspont kialakítása érdekében.
Az egészségügyi tárca államtitkára erre reagálva közölte: minden kórházra igaz, hogy az áprilistól érvényes új finanszírozási rendszerben nincs kifizetetlen teljesítmény. A változtatás lényege, hogy áprilistól a tavalyi összteljesítmény 70 százalékáig a tavalyinál több, 150 ezer forintos alapdíjat kapnak, e fölött a havonta elosztható források függvényében a 30 százalékos teljesítményt változó díjjal fizetik ki.

Az adatokból az is kitűnik, hogy a Jósa András Kórház tavaly év áprilisához képest az idén áprilisban kevesebb beteget látott el - vázolta Vojnik Mária.

Emlékeztetett arra: a kormány még februárban döntött arról, hogy 13 milliárd forintot zárol a gyógyító-megelőző kasszában. Ez a szám azóta nem változott, holott az Egészségbiztosítási Alap bevételi oldala csökkent.

"A kiadási oldalon nincs további megszorítás" - szögezte le az államtitkár. Hozzátette, hogy az előző fél évben a 470 kórház közül 370 intézmény ugyanannyival több finanszírozást kapott, mint tavaly, és ezen intézményi körbe tartozik a nyíregyházi kórház is.

Az Egészségügyi Minisztérium abban érdekelt, hogy a tisztességesen jelentő kórházak mindenképpen megkapják az ellátásokért járó összeget - közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását