2024. május 6. - Ivett, Frida

Országos road-shown az Egészségügyi Minisztérium

Országos road-show beindítását tervezi az Egészségügyi Minisztérium (EüM) annak érdekében, hogy a lehető legtöbb embert tájékoztassanak az egészségbiztosítási törvényt követő változtatásokról, újításokról - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszt
2007. december 18. kedd 15:20 - Hírextra
A szakminiszter hozzátette: bízik benne, hogy a tájékoztatás hatására jelentősen nőni fog a lakosság bizalma az új rendszer felé. Horváth Ágnes egyébként természetesnek nevezte, hogy az emberek félnek a változtatásokról, mert nem tudják pontosan mi fog történni. A tárcavezető leszögezte: a betegeknek nem lesz dolguk az új rendszerben, hiszen alapvető változás a minisztérium tervei szerint, hogy a jövőben alakuló pénztárak és a szolgáltatók tesznek majd meg mindent a betegekért, nem pedig fordítva.

Horváth Ágnes kérdésre válaszolva kijelentette: még nem született megállapodás a törvény végrehajtását felügyelő kormánybiztosról. A szakminiszter hozzátette: véleménye szerint akár miniszteri biztos elegendő lehet a feladat ellátására, azonban azt hangsúlyozta: a szaktárca is mindenképpen hangsúlyos szerepet vállal majd a végrehajtásban.

Horváth Ágnes a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének keddi kijelentésére reagálva elmondta: a kamarának nem a kormányt kell segítenie, vagy akadályoznia, hanem a betegeket. Éger István ugyanis kedden azt nyilatkozta: a kamara ott akadályozza az egészségbiztosítási törvényt, ahol csak tudja.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva hangsúlyozta: bízik abban, hogy Sólyom László köztársasági elnök aláírja az egészségbiztosítási törvényt. A végleges szöveget egyébként várhatóan még kedden este aláírja Horváth Ágnes és elküldi Szili Katalin Házelnöknek, aki továbbítja azt az államfőnek. Sólyom Lászlónak öt napja lesz arra, hogy eldöntse: kéri az Alkotmánybíróság (AB) normakontrollját a törvénnyel kapcsolatban. A szakminiszter ugyanakkor leszögezte: ha a taláros testület elé is kerül a jogszabály, az sem fogja késleltetni az új rendszer 2009 január 1-i életbe lépését.

Az új rendszer részleteiről szólva Horváth Ágnes elmondta: az újonnan alakuló 7-10 pénztár közül ha lesz olyan, amelyik nem működik jól, akkor azt "hagyjuk csődbe menni", tehát ilyen értelemben az állam nem vállal garanciát. Arra a kérdésre, hogy lesznek-e kórházbezárások a tárcavezető elmondta: a jövőben a pénztárak szolgáltatásokat fognak venni nem csak kórházaktól, hanem kórházi osztályoktól, így az előfordulhat, hogy egy kórházon belül nem az összes osztállyal szerződik le a pénztár.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását