2024. május 5. - Györgyi

A magyarüldözés "szigete"

Európában nem működhet egyetlen ország, így Szlovákia sem "szigetként", és nem diszkriminálhatja egyetlen kisebbségét sem - jelentette ki Viniczai Tibor, az MDF alelnöke.
2009. július 6. hétfő 12:16 - HírExtra
Az MDF politikusa a június 30-án elfogadott szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban mondta el pártja véleményét.

Úgy fogalmazott: a szlovák nyelvtörvény elfogadhatatlan, bevezetése ellen nemcsak a szlovákiai magyarok, hanem a mértékadó szlovák lapok és értelmiségiek is tiltakoznak.
Mint kiemelte, a szlovák és a magyar értelmiségnek együtt kell gondolkodnia és össze kell fognia ebben az ügyben.


Fotó: Fejér Bálint

Hangsúlyozta: a szlovák kormány nemcsak a magyarságot, de az Európai Uniót is "arcul csapta", hiszen az államnyelvtörvény ellentétes az integráció szellemiségével. Az EU tagállamaiban a többség nem gáncsolja, hanem segíti a kisebbséget, hiszen sok országban alkotmányos jog a kisebbségi nyelvek használata - mutatott rá.

Viniczai Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy egy pozsonyi felmérésből az derült ki, a 15 éves szlovák gyerekek 61 százaléka a legellenszenvesebbnek a magyarokat nevezte meg. A szlovák gyerekek azt tanulják történelemkönyveikből, hogy a magyarok ezer éven át elnyomták a szlovákokat - tette hozzá.

Az MDF alelnöke szerint az államnyelvtörvény a "legsötétebb időket idézi", amikor 1938 és 1945 között, a Tiso-kormány Szlovákiájában megkezdődött a magyarok üldözése, amikor magyar pártok, egyesületek működését tiltották meg.

Viniczai Tibor felidézte azt is, hogy a kilencvenes években Szlovákiában átrajzolták a megyék határait, így szüntetve meg a magyar többségű megyéket, miközben a lakosság több mint tíz százaléka magyar.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a magyar parlamenti pártoknak az államnyelvtörvénnyel összefüggésben összehívott egyeztetésére elmegy-e az MDF, azt válaszolta: az MDF-nek nincs parlamenti frakciója, de ha meghívják rá az MDF politikusait, akkor részt vesznek rajta.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője vasárnap közölte, négypárti egyeztetést kezdeményez a hét elejére a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, hogy közösen találjanak megoldást a szlovákiai nyelvtörvény visszavonására, mielőtt az szeptember elsején hatályba lépne.
Forrás: HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

eroica
2009. július 6. 18:22
A szlovák Me. beállt Slota és Meciar mögé, átvéve az ő stílusukat is. Cipőképű barátunk addig addig fog az EU normákkal szembe menni,amíg nem kap az EU Parlamenttől egy jól-irányzott letolást. Azt természetesen a magyarok aknamunkájának fogja betudni. Ezt a past csak ki lehet bekkelni, változásra képtelen. Talán az utódja rájön arra, hogy a szlovákok szeretik a Balatont és a magyar konvhát, a magyarok meg a Tátrát és a szlovák sört. Mert a nép nem utálja egymást, csak a hülye politikusok.
A 15 évesek mert 2-3 év múlva átjönnek a magyar pop fesztiválokra és utána más lesz a véleményük.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását