2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fico lehelletet érez

Robert Fico szerint a Duna túloldaláról egyre erősebben érezni az irredentizmus leheletét Szlovákia irányában.
2009. július 5. vasárnap 23:45 - HírExtra
A szlovák kormányfő erről a szlovák nyelv védelmével összefüggésben szólt vasárnap Dévényben. A szláv hittérítők, Cirill és Metód ünnepén elmondott beszédében úgy vélte: "a nyelv a szlovákok megkerülhetetlen kovászává vált". "A szlovák államnyelv védelme minden szlovák kormány legfontosabb támaszpontja kell, hogy legyen. Ez ugyanis az az út, amely védelmet jelent a veszélyes irredentizmus előtt, amelynek leheletét egyre erősebben érezni a Dunán túlról" - húzta alá a miniszterelnök.

Köszönetet mondott minden képviselőnek, aki kedden támogatta a szlovák államnyelvtörvény módosításának elfogadását. "A szlovák nyelv miatt, amely a nemzet alapvető önismereti jele, a szlovákok soha sem engedik magukat zsarolni" - szögezte le a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy a "régi szlovákok gyökerei már 15 évszázada Közép-Európában vannak".

A szlovák államnyelvtörvény módosítását kedden fogadta el a pozsonyi parlament. A magyar képviselők a jogszabály ellen szavaztak, míg a szlovák ellenzéki pártok képviselői tartózkodtak a szavazáskor.

A módosított államnyelvtörvény, amelynek megsértéséért akár 5000 eurós büntetés is járhat, azonnal kiváltotta a szlovákiai magyarság tiltakozását, s feszültséget okozott Budapest és Pozsony viszonyában is. Robert Fico július elejére tervezett budapesti látogatása minden valószínűség szerint nem valósul meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 6. 07:04
A szélsőséges nacionalizmus ide vezetett,hogy a többség nem képes figyelembe venni a kisebbség igényeit.De hogy 5000 eurós pénzbirság?Az EU sürgős intézkedését kell igényelni ebben az ügyben.
egyik
2009. július 6. 06:26
A politikusokat nehéz megérteni. Szolák iemerőseimmel nagyon jól megvoltunk amikor csak találkozunk, igaz nem mondtuk egymásnak, hogy fizessen pár erot, ha egy-egy szót rosszul mondtunk a másik anyanyelvén, jót nevetünk egymás hibáin. Nem kell nyelv törvény, békés egymás melletti kapcsolat kell.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását