2024. április 20. - Tivadar

A strandolás veszélyei! Fertőzések, melyek ránk leselkednek

Az önfeledt pancsolásnak is megvannak a maga rizikói, hiszen a medencékben elég sok mindent összeszedhet az ember, akár még nemi betegséget is. A HírExtra összeszedte, hogy mire kell nagyon vigyázni.
2009. július 5. vasárnap 13:06 - Kővári Adrienn
Nyáron, aki csak teheti, az összes szabadidejét a strandokon tölti, vagy a vízpartokon. Sajnos nem minden esetben lehet felhőtlen a nyaralás, mert különféle fertőzések, betegségek leselkednek ránk, ezért érdemes körültekintőnek, s óvatosnak lennünk.

Sokan tapasztalták már, hogy a felhőtlen strandolás után egy-két nappal bizony itt-ott viszket a bőrük. Egy nyaralást nagyon kellemetlenné tehet, ha az ember már az első napon összeszed valamilyen fertőzést. Léteznek azért bizonyos praktikák, amik segítségével megelőzhetjük a fertőzéseket, vagy akár a napégést, napszúrást.

Napsütés, pálmafák és kék tenger

Az ember leheveredik a finom homokba, sütteti a hasát, otthon majd mindenki a csodájára jár, hogy ebben a távoli országban milyen szépen lebarnult. Azért nem árt ám odafigyelni, mert a túlzott napsütés is rengeteget árthat. A napszúrásnak sok kellemetlen mellékhatása van, és egy-két napra biztos, hogy az ágyhoz köti az embert. Szédülés, hányinger jellemzi, de rosszabb esetben az ájulás veszélye is fenn áll, vagy az emlékezetkiesés. Tartózkodjunk sokat az árnyékban, vagy viseljünk kalapokat.



A napégés sem kellemesebb főleg, ha annyira kipirosodik az ember bőre, hogy még az érintésre is felszisszenünk. Legrosszabb esetben akár még bőrrákot is kaphat az ember. Fontos, hogy odafigyeljünk a bőrtípusunkra, s annak megfelelően napozzunk. A naptejet ne felejtsük otthon, de a napszemüveg, és egy kalap is kelleni fog.

Mik leselkednek ránk a strandokon?


A kukkolókon kívül elég sok minden okozhat nekünk problémát a medence környéki önfeledt szórakozásban. A leggyakoribbak a gombás fertőzések, például az ember lábán. Ez ellen papuccsal védekezhetünk a legegyszerűbben, bár sajnos ez sem véd meg minket mindentől, de legalább a folyosókon, zuhanyzóban nem kaphatunk el semmit se.

A másik leggyakoribb megbetegedés a vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás. Ilyenkor az ember szeme vörös, viszket és könnyezik. Ezt a medencék klóros vize válthatja ki, vagy az erős UV-sugárzás. Ezért is fontos, hogy egy napszemüvegben fürdőzzünk, mert ezzel legalább a nap ellen védekezhetünk.

Akár nemi betegek is lehetünk

Az idei strand divat
Ma már nem szokás egyszerűen megjelenni a medence mellett sem. Trendi, ha nyakláncokban, kalapokban, kendőkben illegetjük magunkat, de a bikini kinézete is sokat számít. Idén még mindig divatosak a szexis, egyberészes fürdőruhák, a fekete örökké hódít, ennek ellenére a színesebb bikinik sokkal egyedibbek.
Sajnos ez nem kitaláció, a nőket rengeteg minden veszélyezteti egy ilyen fürdőzés során. Hiába fertőtlenítik a fürdővizeket, teljesen tiszta soha nem lesz, de valakit meg éppen a túlzott klór betegít le.

Léteznek olyan hüvelyi fertőzések, amik nemcsak nemi úton terjednek, hanem a medencékben is elkaphatják őket a hölgyek. Ezek nagy részét gombák okozzák, a leggyakoribb a Candida albicans. Viszont egysejtűek is lehetnek a felelősek a fertőzés kialakulásában, ilyen a Trichomans vaginalis.

Ezek a betegségek rengeteg kellemetlenségekkel járhatnak. Jellemző rájuk a viszketés, a pirosság, vagy a folyás. Könnyen kezelhető a gombás fertőzés, ennek csak egy nagy hátránya van, az, ha túl sűrűn kapja el az ember. Akkor nagyon nehéz kigyógyulni belőle, mert elhúzódnak a tünetek. Hosszú távon ez nagyon kellemetlen, mert megkeserítheti a nők mindennapjait, ráadásul a párkapcsolatukban is fennakadást okozhat.

E téren is létezik egy-két praktika, amikkel elkerülhetők a fertőzések. Ha tehetjük, inkább zuhanyozzunk, és ne fürödjünk. Részesítsük előnyben a savas pH-jú folyékony szappanokat, tusfürdőket, és kerüljük a habfürdőket, és a lúgos szappanokat. Ruhatárunkat is válogassuk meg, ha lehet, ne viseljünk műszálas, szoros fehérneműket, és harisnyanadrágot. Vásároljunk inkább kényelmesebb darabokat, és egyszerű harisnyákat.

És ha már választani kell, akkor inkább betétet használjanak a hölgyek a nehéz napok alatt, mert a tampon növelheti a fertőzések kockázatát.

Ájulás, és a strand egyéb veszélyei


Sajnos nemcsak a napszúrást kell elkerülni egy-egy nyaralás, fürdőzés alatt, hanem a nap egyéb káros hatásaival is meg kell birkóznunk. A túlzott hőség ájulással fenyegethet minket, aminek oka lehet a kiszáradás, a meleg, a tömeg. Ezért igyunk nagyon sok folyadékot, főleg vizet, ne tartózkodjunk mindig a napon, és pihenjünk sokat.

Nemcsak az ájulás, és a fentebb leírt fertőzések leselkednek ránk, hanem megvannak a maga sajátságos veszélyei is a strandolásnak. Ilyen lehet akár a csúszós kő, ilyenkor a gyerekekre nem árt még jobban odafigyelni, hogy el ne essenek rohangálás közben. Próbáljunk meg rájuk is papucsot, szandált adni.

Személyes tárgyainkra is vigyázzunk, nehogy a heves fürdőzés alatt illetéktelenek eltulajdonítsák azokat.

Egy kis odafigyeléssel, sokkal nyugodtabbá tehetjük a nyaralást, mert azt senki sem szeretné, ha lázasan kellene az ágyat nyomnia, miközben a barátok, vagy a család többi tagja önfeledten szórakozik.
Forrás: HírExtra/vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását