2024. május 4. - Mónika, Flórián

Július 4. - Tüzijátékra sincs pénz, Obama már csak az alapítóatyák szellemében bízik

Az Egyesült Államok alapító atyáinak kitartására van szükség ahhoz, hogy az amerikaiak le tudják küzdeni a mai nehézségeket - hangzott el Barack Obama elnök július 4-i, függetlenség napi üzenetében.
2009. július 4. szombat 20:50 - HírExtra
Obama a rádióban felolvasott és az interneten is közzétett beszédében azt kérte az amerikaiaktól: a jelenlegi nehéz időkben legyenek olyan kitartóak, mint elődeik voltak, akik felfedezték az amerikai Nyugatot, túlélték a 30-es évekbeli depressziót és hatalmas ipart építettek. Erre a szellemre van szükség ma is - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok korábban nem látott kihívásokkal néz szembe.

Két háborút vív egyszerre, mély recesszió sújtja, és meg kell oldani a gazdaságot és a nemzetet veszélyeztető több problémát, le kell faragni az egészségügyi kiadásokat, meg kell újítani az oktatási rendszert és meg kell szüntetni az országnak a külföldi kőolajtól való függőségét.

Az amerikaiak országszerte tűzijátékokkal, parádékkal és koncertekkel ünneplik a nemzeti ünnepet; a legnagyobb esti-éjszakai tűzijátékot idén is a fővárosban, Washington D.C.-ben és New Yorkban rendezik. A VOA rádió tudósítása szerint sok kisebb városban a gazdasági válság miatt idén visszafogottan ünnepelnek, tűzijátékra sincs pénz. A CNN szerint az országban 14 ezer tűzijátékot rendeznek.

Barack Obama elnök a Fehér Házban tölti az ünnepi estét katonák családjainak körében. Az amerikai törvényhozás, a Capitolium épülete előtt ingyenes gálakoncertet rendeznek, fellép mások mellett Barry Manilow és Aretha Franklin énekes. A New York-i Coney Islanden idén is megrendezik a több csatorna által élőben közvetített híres hot dog evő versenyt.

Az amerikai gyarmatok 1776. július 4-én hirdették ki függetlenségüket Nagy-Britanniától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását