2020. április 9. - Erhard

Egy harmadik gázvezeték is épül?

Megállapodást kötött pénteken Nigéria, Niger és Algéria egy több mint négyezer kilométer hosszú földgázvezeték megépítéséről.
2009. július 3. péntek 23:45 - HírExtra
A transz-szaharai vezetéken európai vásárlóknak szállítanának földgázt. A 13 milliárd dolláros beruházás a tervek szerint 2015-re készül el. A 4128 kilométer hosszú vezetéken a nyugat-afrikai Nigériából szállítanának földgázt a Szahara sivatagon keresztül Algériába, Európából elérhető távolságba. A terv már jó 30 éve formálódik. A részleteket 2010-től dolgozzák ki a felek. Számos óriásvállalat részt kíván venni a fejlesztésben.

Érdeklődik a francia Total, a brit-holland Royal Dutch Shell, az orosz Gazprom pedig már meg is állapodott a nigériai NNPC állami energetikai társasággal az ország földgázkincsének feltárásában és kiaknázásában való együttműködésről.

A Gazprom legkevesebb 2,5 milliárd dollárt kíván befektetni a világ hetedik legnagyobb földgázkincsével rendelkező országában. Az orosz céget megfigyelők szerint legfőképpen az motiválja, hogy megtartsa az ellenőrzést az Európába irányuló földgázszállítások felett.

A transz-szaharai vezetéket azonban a három ország saját erőből is meg tudja építeni, legalábbis az algériai energiaügyi miniszter szerint. "Van kellő tapasztalatunk, és a finanszírozási oldalon sincsenek problémák. Külső segítség nélkül kellene véghezvinni ezt a projektet" - mondta Sakib Helil.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását