2024. április 30. - Katalin, Kitti

Apadnak a folyók, jöhet a kárfelmérés

Még 853 kilométer hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség, de a folyóink apadnak, és ez lehetőséget teremt arra, hogy a vízügyi igazgatóságok a nap folyamán megkezdjék a felkészülést a levonulásra, a károk felmérésére.
2009. július 3. péntek 08:30 - HírExtra
A közlemény szerint már második napja nincs jelentős árhullámot előidéző csapadék a nyugat-dunántúli jelentősebb folyók vízgyűjtőjén. Ugyanakkor néhány napig még a változó nedvességű, labilis rétegződésű levegőben továbbra is számítani kell esetenként záporok, zivatarok kialakulására. Ezek kisebb, de érzékenyebben reagáló vízfolyásokon okozhatnak problémát, helyi vízkárt.

A Duna Nagybajcsnál a 674 cm-es másodlagos tetőzés óta rohamosan apad, péntek reggel a vízállás 547 centiméteres volt. Csütörtök hajnali 2 óra óta Komáromnál is apad, péntek reggel 6 órakor a vízállás 583 centiméter volt. Budapesten hosszan tartó, 716 centiméteres tetőzést követően péntek reggel 6 órakor 706 centiméteres vízállást mértek. A Duna az alsó szakaszán lassan, folyamatosan árad. 6 órakor a vízállás Dunaújvárosnál 588 centiméteres, Baján 861 centiméteres volt.

A Rába magyarországi felső szakasza gyorsan apad, a középső szakaszon a korábban elindult harmadik árhullám Sárvár alá ért - közölte a szóvivő.

A Lajtán az apadás megindult. Mosonmagyaróvárnál 6 órakor 268 centmétert mértek. A szóvivő hozzátette: a szükségtározókból a folyóba visszavezetett víz viszont elnyújtja az árhullám levonulását, de alacsonyabb szinten marad. A jelenlegi tendencia alapján a vízállás harmadfokú készültségi szint alá várhatóan szombat délután süllyed.

A Murán az árhullám levonult, a letenyei vízmérce péntek reggel 327 centimétert mutatott.

Reich Gyula közlése szerint folyóink elsőrendű, állami fővédvonalain jelenleg 853 km hosszan van érvényben védelmi készültség. Harmadfokú készültség a Lajtán, összesen 36 km hosszon, másodfokú a készültség a Rábán Sárvár alatt összesen 195 kilométer hosszan, és elsőfokú a készültség a Duna teljes magyarországi szakaszán, a Rábán és a Mura mentén,valamint az Ipolyon összesen 622 km hosszon.

A fővárosi védvonalakon 87 kilométeren változatlanul másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - tette hozzá a szóvivő.

A jelentősebb intézkedésekkel, eseményekkel kapcsolatban a szóvivő azt írta: a Duna Budapest alatti szakaszán lassan áradó víz fokozatosan borítja el a hullámteret, ide értve a folyam menti mellékágrendszereket is. Ez a hosszú aszály után kedvező hatású lesz a vizes élőhelyeken, például a gemenci erdőben is. A Duna Budapest alatti szakaszán az elhúzódó, viszonylag magas vízállás lehetőséget ad arra, hogy a holtágak vízfrissítést kapjanak, így a Tolnai-, a Bölcskei- és a Bogyiszlói holtágak is átöblíthetők.

A fővédvonalon védekezők létszáma 925 fő. A védekezés során a vízügyi szolgálat az országos készletből eddig csaknem 300 ezer darab homokzsákot, 1.500 fáklyát, 3200 négyzetméter fóliát használt fel.

Reich Gyula közlése szerint a vízügyi igazgatóságok a pénteki nap folyamán megkezdik a felkészülést a levonulásra, a károk felmérésére, a helyreállításra és a felhasznált készletek visszapótlására. Ezen belül különös fontosságúnak nevezte, hogy a védművekben keletkezett meghibásodások mihamarabb ki legyenek javítva. Hozzátette: a homokzsákok visszabontása és a felhasznált anyagok elhelyezése során fokozott gondossággal kell eljárni, hogy sehol se okozanak környezeti károsodást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását