2024. május 13. - Szervác, Imola

Az EU a gáztárolók felöltését kéri

Arra kérte az Európai Bizottság csütörtökön az Európai Unió tagországait, hogy gáztárolóik teljes feltöltésével készüljenek fel a gázellátás esetleges újabb fennakadására télen.
2009. július 2. csütörtök 18:09 - HírExtra
A tagországok szakértőiből álló csoport brüsszeli találkozóján a végrehajtó testület - utóbb kiadott közleménye szerint - kiemelte, hogy a januári orosz-ukrán válság rávilágított, mennyire sérülékeny az EU az ellátás zavaraira. Több tagország túlnyomórészt egy ellátótól és egy beszerzési útvonaltól függ, emlékeztettek a közleményben. A szakértők a maximális gáztartalékok létesítését és az egyes tagállamok regionális együttműködésének erősítését vélték a legjobb útnak ahhoz, hogy felkészüljenek az esetleges újabb válsághelyzetre.

A bizottság jelezte: tekintettel a jelenlegi bizonytalan ukrajnai gáztárolási helyzetre, tanácsos a korábbinál alaposabban felkészülni a télre.

A csoport brüsszeli találkozóján gyakorlatot is tartottak, amelyen az ellátás zavarát feltételező helyzet megoldására igyekeztek különböző forgatókönyveket kidolgozni.

Ez év elején az unió gázellátásában is fennakadásokat okozott, hogy árvitájuk miatt Oroszország csökkentette az Ukrajnának szállított gáz mennyiségét. Az orosz gáz jelenleg 80 százalékban Ukrajnán át érkezik az EU-tagországokba, és az EU igényeinek egynegyedét fedezi, de az EU keleti tagországaiban ez az arány jóval magasabb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását