2024. május 10. - Ármin, Pálma

Dupla fizetést szeretne az elnök

Izgalmakban gazdag történet zajlik a Magyar Rádió elnöke körül. Az alaptétel egyszerű: Such György több pénzt szeretne kapni, míg a rádió kuratóriuma nem szeretné ezt megadni.
2009. június 29. hétfő 18:29 - Pénzes Dávid
Such György karrierje
1990 és 1993 között a Magyar Narancs publicisztikai rovatvezető szerkesztője volt. 1991-től 1994-ig a Fidesz tanácsadója, elnöki kabinetfőnöke. 1994-től 1997-ig a TV3 televíziócsatorna kereskedelmi és marketing igazgatója. 1998 és 1999 között a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, ezután 1999-től 2000-ig az Magyar Televízió gazdasági és kereskedelmi alelnöke volt.
mindig is ott téblábolt a nagy médiapénzek körül. Mint a Magyar Televízió gazdasági alelnöke, részt vett abban a hitelfelvételben, amiből az MTV végül is csak vagyonvesztés árán tudott kijönni. Neve összekapcsolódott a rádió Bródy Sándor utcai székházának jelzálogosításával, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával szembeni támadásokkal.

A legújabb botrány az elnök fizetése körül bontakozik ki. E szerint Such György a rádió tavalyi jó teljesítésére hivatkozva, saját fizetését szeretné több, mint a duplájára emelni. Ez igazán szerény ajánlat lenne, ha néhány százezer forintról lenne szó, ám Such eddig 4 285 591 forintos keresett havonta, amit július 1-től szeretne 9 428 301 forintra turbózni. Kedves gondolat így a válság közepén. És nyilvánvalóan támogathatatlan. De…

De


A kérdésnek természetesen jogi és erkölcsi oldala van. Így mielőtt első irigy felindulásunkban elítélnénk Suchot, nézzük meg a jogi helyzetet. A rádió elnökének 2006-ban olyan embert kerestek, aki úgy vállalja el a vezetést, hogy fizetése a rádió teljesítményének a függvénye lesz. Azaz, ha jól megy a szekér, akkor többet, ha rosszul, akkor akár kevesebbet is kereshet a megállapított alapösszegnél. Ez a versenyszférában szokásos eljárás.

Most pedig jól megy a szekér. Akár tetszik, akár nem Such György vezetése alatt 2007-ben és 2008-ban is nyereséges lett a rádió. Ez pedig - a szerződés szerint - az elnök számára komoly pénzeket jelent. A tavalyi mérleg szerint 258 százalékos nyereséget (összesen 972 milliót forintot) ért, el a rádió – ezek alapján 40 millió forint körüli sikerdíjat vehetne fel Such.

Naná, hogy felháborodnak

Az erkölcsi oldal persze világos. Egy gazdasági válságban, mikor nemhogy fizetésemelésekről, de munkahelyelvesztésekről szólnak a hírek, akkor egy ilyen mértékű fizetésemelés joggal válthat ki felháborodást. Főleg, hogy egy közszolgálati médiumról van szó, amit súlyos állami pénzekkel támogatunk az adóforintjainkból.

Ismerve azt az összeget amit eddig keresett, és tudva, hogy ebből ma Magyarországon rendkívül magas színvonalon lehet megélni, két választása adódik Such Györgynek a tisztességes viselkedésre, és a közhangulat fokozására.

Egy: lemond a sikerdíjának egy tetemes részéről és felajánlja valamely alapítványnak, esetleg magának a rádiónak a további fejélesztésekre. Kettő: a hatalmas nyereségből nemcsak magának, de a rádió dolgozóinak – hiszen ők is hozzátettek ahhoz, hogy ilyen sikeresen zárjon pénzügyileg a médium – béremelésre tesz javaslatot. Ezzel megédesíthetné a keserű szájízt a rádió kuratóriumában, valamint a stúdiókban ülők számára is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását