2024. március 29. - Auguszta
Schiffer András, a Lehet Más a Politika párt parlamenti frakcióvezetője lapunknak tett nyilatkozatában kijelentette, annak ellenére, hogy a jelenlegi parlamentben elkezdődött a "narancsforradalmi rendszer kiépítése", ők nem pusztán az MSZP ellenfelei.
2010. augusztus 9. hétfő 17:35 - Fontos Erzsébet
Hogyan képzeli el a cél kivitelezését, miszerint a ciklus felére, azaz 2012-re az LMP kormányképes erő legyen?

Egyrészt következetes parlamenti munkával, amely során nem azt nézzük, hogy pillanatnyilag ki kedveli, vagy ki kárhoztatja azt, amit éppen csinálunk. Véleményem szerint, véghez kell vinnünk azt, amire szerződtünk; elsősorban azt az alapító nyilatkozatot és programot, amivel bekerültünk a parlamentbe.

Mi nem lövészárokból lövöldözünk, hanem megpróbálunk lehetséges alternatívákat felmutatni. Másrészt jelentős feladat, hogy a parlamenti munkával párhuzamosan el kell kezdenünk egy részletes program kidolgozását, ami valóban minden közpolitikai területre kiterjedhet. Továbbá fontos célunk, hogy szervezetileg a következő két évben megerősödjünk.

Milyen eszközrendszerrel tudják a párt megerősödését megvalósítani?

Azt szeretnénk, hogy országosan minden kistérségben és városi szinten legyen szervezetünk. Nem csak az egyéni választókerületeken belül akarunk jelen lenni, hanem a nagyobb településeken, és térségekben is.



A szóban forgó kijelentésük milyen visszhangot váltott ki a parlamenten belül?


Nem figyeltem a visszajelzésekre. Ebben nincsen semmi titok. Már az áprilisi választás előtt és a kétfordulós választások alkalmával is kijelentettem, hogy mi be akarunk kerülni a Parlamentbe. A jelenlegi célunk az, hogy egy kemény, konstruktív és következetes ellenzéki politikával, a ciklus felezőjére mi legyünk a parlament demokratikus alternatívája.

Ön szerint reális cél az, hogy 2014-re egy kétharmados többséggel megválasztott kormányt le tudnak váltani?

2008-ban is mindenki nevetett, mikor pártalapítási szándékunkat nyilvánosságra hoztuk. Nem tartották reálisnak, hogy a semmiből, pénz nélkül bejussunk a parlamentbe. Ennek ellenére mégis megcsináltuk.

Alapelvek tekintetében, melyik párthoz hasonlítaná az LMP-t?


Egyik politikai párthoz sem, hiszen mi egy önálló parlamenti formáció vagyunk.

Ha hatalomra kerülnének, melyik párttal tudnának koalícióra lépni?


Jócskán korai lenne erről beszélni. Az LMP nem tervezi, hogy bármely jelenlegi parlamenti párttal szövetségbe lépjen. Ráadásul a kormányciklus során a választási rendszer is megváltozik. Mi senkivel sem tervezzük az összefogást.



Hogyan vélekedik a kormány hatvan nap alatt hozott törvényjavaslatairól és rendeleteiről?

Szanyi Tibor: Az LMP mégiscsak egy Fidesz-leányvállalat
Nagyon el kell különíteni az LMP-t mint pártot és az LMP szavazóit, ugyanis az LMP pártként mégiscsak egy Fidesz-leányvállalat. Az LMP minden valós cselekedetében a Fidesz törekvéseit támogatja. Például ebben az esetben a Fidesznek maximálisan érdeke, hogy ne legyen Tarlós Istvánnal szemben egy egységes szövetségen alapuló jelölt, és ezt az érdeket az LMP tökéletesen ki is szolgálja a saját jelöltállítási logikájával.
(www.hirextra.hu)
Kétség kívül Orbán Viktornak és az új kormánynak voltak határozott célkitűzései. Ugyanakkor ez az erőltetett menet ellehetetleníti a parlamentarizmust és azt, hogy a képviselők nézeteiket tekintve egyeztetési folyamatokat folytassanak. Nincsenek hatástanulmányok és szakmai egyeztetések. Ez a hozzáállás kihat a jogszabályok színvonalára.

Elindult a narancsforradalmi rendszer kiépítése. Orbán meg is mondta, hogy egy centralizált demokráciában gondolkodik, ami homlokegyenest más, mint a mi elképzelésünk. Szerintünk a részvételi demokrácia irányába kell a magyar demokráciát megújítani.

A huszonkilenc pont illetve a törvénycsomagok, melyek alapvetően esélymegvonó, szegényellenes gazdasági politikát vetítenek előre. Ezek a döntések nem az általunk támogatott irányvonalat képviselik. Ennek kapcsán gondolok az örökösödési illeték eltörlésére, az egykulcsos SZJA ígéretére, emellett a társasági adó csökkentésének mikéntjére.

Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke, lapunknak adott interjújában az önök pártját az "LMP a Fidesz leányvállalata" kijelentéssel aposztrofálta. Ön mit reagál erre?

Szanyi már azt is mondta, hogy még mindig nem tartja kizártnak, hogy az LMP és az MSZP közösen állítson jelöltet. Szerintem egyszerűbb lenne, ha Szanyi Tibor bevallaná, hogy valójában a Fidesszel szeretne együttműködni. Én nem szeretnék Szanyival foglalkozni.

A sajtó attól visszhangzik, hogy az MSZP-vel hatalmi harcokat folytatnak. Önök a szocialisták táborát szeretnék megszerezni?

Mi egyik párt szavazótáborát sem szeretnénk megszerezni. Ezt korábban is így gondoltuk és ennek megfelelően cselekedtünk. A 2006-i és az idei áprilisi választások során mindegyik párttól érkeztek hozzánk szavazók, nagy számban olyanok, akik 2002-2006-ban nem adták le voksukat. Most sem gondolom azt, hogy pusztán az MSZP ellenfelei vagyunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. augusztus 9. 15:09
Ahhoz még nagyon gyengék, hogy a fidesz-szel csatázzanak.

Főleg úgy, hogy el vannak adósodva.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását