2024. június 1. - Tünde

Az EBESZ-t nem érdeklik az orosz javaslatok

Az európai biztonság megerősítéséről tárgyaltak vasárnap nem hivatalos megbeszélésükön Korfun az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamainak külügyminiszterei.
2009. június 28. vasárnap 22:48 - HírExtra
A nyilatkozatokból ítélve a tanácsozás résztvevői fenntartásokkal fogadták az európai biztonsági rendszer átalakítására vonatkozó moszkvai szándékokat. A tanácskozáson az EBESZ soros elnöki tisztét ellátó Görögország külügyminisztere, Dora Bakojannisz arra szólította a szervezet tagországait, hogy vessenek véget a kölcsönös vádaskodásoknak, és kezdjenek valós párbeszédet az európai biztonság kérdéseiről.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó konfliktusok, az etnikai feszültségek és rendezetlen határviták továbbra is teherként nehezednek sok EBESZ-tagországra. A görög külügyminiszter rámutatott ara, hogy miközben nagyon nagy szükség van az összeurópai biztonsági párbeszédre, az EBESZ-tagországok még mindig nem állapodtak meg a dialógus céljairól, tartalmáról és kereteiről sem.

A korfui értekezlet résztvevői megvitatták Dmitrij Medvegyev orosz államfő javaslatát egy új európai biztonsági rendszer létrehozásáról. Ezzel kapcsolatosan Alexander Stubb finn külügyminiszter azt mondta: úgy érzi, hogy "senki se akar olyasmit, ami vadonatúj". "Szinte mindenki azt gondolja, hogy a meglévő európai biztonsági szervezetek egészen jól működnek" - tette hozzá.

Hasonlóan nyilatkozott egy európai diplomata is, aki ragaszkodott nevének elhallgatásához. Mint mondta: az értekezleten orosz részről panaszáradatot lehetett hallani, Moszkva kérte, hogy vegyék fontolóra az európai biztonság megerősítését, mert meglátása szerint minden szétesőben van.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője reményét fejezte ki, hogy a vita valamifajta eredményt produkálhat az EBESZ következő, decemberben esedékes miniszteri szintű találkozójáig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását