2021. szeptember 18. - Diána

Nálunk bulizik a fél világ - húsz éve nincs vasfüggöny!

Több mint 30 ország magas rangú képviselőivel együtt emlékeznek meg ma Budapesten a vasfüggöny átvágásának 20. évfordulójáról.
2009. június 27. szombat 09:30 - HírExtra
A megemlékezésen részt vesz mások mellett az osztrák és a német szövetségi elnök, valamint a finn, a szlovén és a svájci köztársasági elnök. Csehország és Lettország miniszterelnöki szinten képviselteti magát. Horvátországból a törvényhozás, a szábor elnöke, Romániából a szenátus alelnöke és a kulturális miniszter, Lengyelországból pedig a szejm elnöke vesz részt a megemlékezésen. Az Egyesült Államok kongresszusi delegációt küld Budapestre.

Az emléknap programja a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik, majd emléküléssel folytatódik a Parlamentben, amelyen felszólal Szili Katalin házelnök és Sólyom László köztársasági elnök is. Az ülésen várhatóan beszédet mond mások mellett Horst Köhler, a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi elnöke, Heinz Fischer, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke, Tarja Halonen finn elnök, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter és Wolfgang Schüssel volt osztrák szövetségi kancellár is.

A nap folyamán a magyar közjogi méltóságok több kétoldalú megbeszélést is folytatnak majd kollégáikkal.

Az emléknapot a Magyar Állami Operaházban tartandó díszelőadás zárja.

Az ünnepségek miatt forgalmi változások, parkolási tilalmak és útlezárások várhatók a főváros több pontján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását