2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bajnai szerint a Fidesznek csak a szája nagy

Bajnai Gordon szerint a Fidesz sem gondolja komolyan, hogy hatalomra kerülése esetén visszacsinálja a kormány összes válságkezelő intézkedését, mert az összeomláshoz és államcsődhöz vezetne.
2009. június 26. péntek 07:00 - HírExtra
A kormányfő a Pannon Lapoknak úgy fogalmazott: most, amikor végre - súlyos áldozatok árán - az ország rátért a felelős gazdálkodás útjára, nagy hiba lenne megint visszafordulni a felelőtlen költekezéshez. Ez játék a tűzzel - vélekedett.

Közölte: a kormány számításai szerint mindaz, amire a Fidesz azt mondja, visszacsinálja, összességében a GDP hat százalékával növelné a hiányt, vagyis jövőre összesen ez már tíz százalékos lenne, ami egyenlő volna az összeomlással.
"Finanszírozhatatlanná válna az ország. Azt gondolom, ezt ők sem gondolják komolyan, ez csupán egyfajta kampányüzenet" - nyilatkozta.

A Szabad Földnek annyit fűzött hozzá, hogy bár a cselekvés felelőssége a kormányé, minden parlamenti párttól elvárható, hogy ne veszélyeztesse az ország megítélését, és egyensúlyát ilyen kiszólásokkal.

A miniszterelnök szerint a válságkezelés része a közbiztonság javítása is. Több interjúban is benne van, hogy a bűncselekmények által legfertőzöttebb csaknem 300 településen folyamatos lesz a járőrözés. Bajnai Gordon azt mondta, érezni fogják az emberek, hogy vigyáznak rájuk.

Fontosnak tartja az is, hogy a rendőr is érezze: amíg jogszerűen jár el, érvényt szerez a törvénynek, addig ez a törvény rá is vigyáz.

A Pannon Lapok azon kérdésére, tart-e a Fidesz fenyegetésétől, hogy hatalomra kerülve elszámoltatja az előző kormányokat és akár büntetőjogi felelősségre vonást is kezdeményez, azt válaszolta: teljesen tiszta a lelkiismerete.

Szavai szerint egyébként is elég nagy baj lenne a demokráciával, ha egy kormánynak félelemmel kellene kormányoznia. "Ha pedig bűncselekményről tudnak, tegyenek feljelentést. Most, azonnal. Miért gondolják, hogy a független bíróság előtt jobb pozícióban lesznek, ha egyszer kormányra kerülnek?" - kérdezett vissza a kormányfő.

Szinte mindegyik interjúban szó van arról, hogy a kormány milyen lépéseket tervez roma-ügyben.

Bajnai Gordon úgy látja: ezen a területen hosszú évek kitartó, egyfelé ható munkájára van szükség, amit azonnal el kell kezdeni, mert ez Magyarország egyik sorskérdése. Véleménye szerint már középtávon meg kell teremteni az integráció lehetőségét a roma közösség számára, mert ha ez nem sikerül, felborulhat a magyar társadalom és gazdaság.

"Hiszem, hogy a roma-kérdés megválaszolásához gazdasági válaszok is kellenek. Fontos aláhúzni, hogy a társadalmi és gazdasági integráció az érintettek számára lehetőség és kötelezettség is egyben. A társadalmi szolidaritás kötelesség azok iránt, akik nehéz helyzetben vannak. De számukra felelősség is, hiszen nekik is tenniük kell azért, hogy felemelkedjenek" - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő kitért arra: ez a folyamat nagyon hosszú, a kérdés összetett, de nem szabad elkövetni az elmúlt évek hibáit. Beszélni kell róla értelmesen, felelősen és őszintén, hogy ne csak az indulatok jelenjenek meg az utcán, torz ideológiákkal támogatva - nyilatkozta.
Bajnai Gordon a Sukoró határába tervezett King's City-ről - szálloda- és szórakoztató központ - azt mondta: kizárólag olyan fejlesztés jöhet létre, amely nem terheli a tavat és környékét a még elfogadhatónál nagyobb mértékben.

Egyetértett azzal, hogy sok, egymásnak ellentmondó információ, félinformáció került napvilágra a beruházással kapcsolatban. A tisztánlátás érdekében vizsgálatot kértem a pénzügyminisztertől, hogy történt-e szabálytalanság a beruházás ügyében az eljárás, vagy a területszerzések során - olvasható az interjúban.

Az M6-os autópálya tolnai megyei szakaszára tervezett négy alagutat és öt völgyhidat magában foglaló tervről úgy vélekedett: ha most tennének elé egy ilyen tervezett beruházást, akkor biztosan nem hagyná jóvá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha valaki már ebben a fázisban kerül oda, mint most ő, akkor két dolgot tehet: leállítja, és gödör lesz a helyén, vagy megépíti, és lesz belőle egy használható autópálya. Megjegyezte azt is, valószínűleg még mindig olcsóbb befejezni, mint visszabontani.

"Általában én is úgy gondolom, hogy súlyos baj van a beruházások előkészítésének a rendszerével. Részben a kellő felügyelet hiánya, részben - mondjuk ki nagyon nyíltan - a korrupció vagy más, például helyi érdekek miatt. Ezek közül én a korrupciót tartom a legnagyobb problémának Magyarországon" - mondta a miniszterelnök.

Bajnai Gordon a családi állapotára vonatkozóan is kapott kérdést. Az Axel Springer szerint nem kevés fejtörést okozott a protokollszakértőknek azzal, hogy ki kísérje protokolláris utakra. Erre a miniszterelnök azt válaszolta: egyszerű a megoldás, nem kell protokoll utakra menni. "Én csak egy-két napos hivatalos utakra utazom, nagyon szigorú és sűrű programbeosztással. A nemzetközi kötelezettségeimet egyedül látom el, dolgozom" - tette hozzá a kormányfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását