2024. április 20. - Tivadar

Este is tilos káromkodni

Ezentúl este sem lehet zabolátlanul káromkodni a BBC műsoraiban, és a szexet is csak módjával méri majd a világ első számú közszolgálati médiacsoportja, miután a közönség komoly nemtetszését fejezte ki a több mint nyolcvanéves intézmény "erkölcsi züllése" miatt.
2009. június 25. csütörtök 20:15 - HírExtra
A BBC gyakorlatában eddig az este 9 óra számított hivatalos "vízválasztónak" - ezt az időpontot így is nevezik: watershed -, amely után már lehetett "erősebb nyelvezetű", és/vagy erotikus tartalmú programokat is sugározni.

A tekintélyes brit tévé- és rádiótársaság irányító testülete, a BBC Trust azonban széleskörű országos felmérést végzett, és ebből kiderült, hogy a nézőket és a hallgatókat igencsak zavarja a trágárság és az erőszak mind gyakoribb megnyilvánulása az esti műsorokban is.

Ezért a BBC a szerkesztési alapelvek komoly módosítására készül: a tervek között szerepel, hogy a trágár kifejezéseket este 9 óra után is sípszó leplezné, és a durva, vagy szexuális tartalmú műsorok előtt napszaktól függetlenül külön figyelmeztetés jelenne meg, vagy hangzana el.

A BBC Trust 2700 fő bevonásával elvégzett vizsgálata azt mutatta ki, hogy a műsorokban előforduló durvaságok és trágárságok mennyisége néha már a fiatalabb korosztályoknak is sok volt.

A felmérést a BBC történetének egyik legnagyobb botránya nyomán rendelte el az irányító testület.

A BBC 2 rádió egyik csevegős programjának néhány hónappal ezelőtti felvételére vendégként hivatalos lett volna Andrew Sachs, a népszerű brit színész, aki azonban más elfoglaltsága miatt végül nem tudott megjelenni a stúdióban.

Jonathan Ross és Russell Brand, a két műsorvezető elkezdte hívogatni a köztiszteletben álló idős úr telefonját, amelynek hangrögzítőjére egyre durvább üzeneteket mondtak rá. Ross népiesen egyértelmű szóhasználattal közölte például, hogy Brand együtt töltötte az éjszakát a színész igen csinos, 23 éves unokájával.

Ezután még jó ideig elviccelődtek erről a témáról, rendkívül sértő hangnemben kitárgyalva az állítólagos együttlét intim részleteit, és további, hasonló tartalmú üzeneteket hagytak Sachs telefonján.

Az adás után a BBC-hez és az országos médiahatósághoz 42 ezer hallgatói bejelentés érkezett, ami minden idők panaszrekordja.
Az ügyben megszólalt Gordon Brown miniszterelnök is, aki "elfogadhatatlannak" nevezte a történteket.

Az incidens nyomán Brand távozott a BBC-től, Rosst - a társaság legmagasabb fizetésű műsorvezetőjét - három hónapra letiltották, a 2-es csatorna két vezetője lemondott, a BBC pedig nyilvánosan elnézést kért.

Az Ofcom - a távközlési és műsorszóró normákért felelős brit hatóság - 150 ezer font (48 millió forint) rekord pénzbírságra ítélte a BBC-t a hatalmas közfelháborodást keltő incidensért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását