2024. május 3. - Tímea, Irma

Obamának választania kell az iráni atom és a tüntetők élete között

Obama elnök élesen felemelte szavát Irán Amerikával kapcsolatos koholt vádjai, és a tüntetőkkel szembeni erőszakos cselekedetekkel kapcsolatban, mialatt az iráni ellenzék politikailag egyre jobban elszigetelődik Washingtonban és Teheránban egyaránt.
2009. június 24. szerda 18:30 - Tatai Gábor
Mir Houssein Mousavi támogatóival együtt, a határozott tiltás és az elmúlt hét nagyszámú halálos áldozatainak ellenére is újra demonstrációra készül, ezúttal a teheráni parlament előtt. A vakmerő ellenzéki politikus szerda délután 4 órára hívta össze a meghamisított választásokért tüntető tömegeket azután, hogy az iráni legfelsőbb vezetés, az Őrizők Tanácsa a növekvő külföldi nyomás ellenére sem érvényteleníti a konzervatív Mahmud Ahmadinezsád győzelmét. A mostani gyűlés lehet a kulcspróbája a kormány határozottságának, mely eddig 19, többségében fiatal tüntető halálát okozta, legalábbis a hivatalos közlemények szerint. A hétvégi káosz felett először csak könnygázzal, gumibotokkal és vízágyúkkal úrrá lenni próbáló rendőrök és kormány közeli militánsok megfélemlítésül adtak le éles lövéseket először a levegőbe, majd a dühös tömeg közepébe.

Növekvő elkeseredés az utcán, meghátrálás a politikában

Az ólon kívül senki biztonsága nem garantált
Rezaie panaszlevelében nem Mousavi elvitatott győzelme mellett, hanem a belügyminisztérium hivatalos közleményében megjelölt, az ő nevére leadott szavazatok csekély száma miatt tiltakozott. Az elemzők szerint a politikus megijedhetett a lehetőségtől, hogy az Őrizők Tanácsa Mousavival egy lapon fogja tárgyalni a felelősségre vonáskor is: „Rezaie az Iszlám Köztársaság keretei között akar maradni, ahonnan a kormányközi lapok Mousavi-t és Karroubi-t egyértelműen kívülre akarják pozícionálni. Rezaie az államforma magjához akar közel maradni, a mostani nyilatkozatával csak a legfelsőbb vezetőhöz való lojalitását akarta kifejezni, aki egyértelműen kijelentette: a választásoknak vége!” – írja az Al Jazeera teheráni tudósítója. Ayatollah Khomeini az elmúlt napokban zárta le a választásokkal kapcsolatos panaszok kivizsgálását, arra hivatkozva, hogy az Őrizők Tanácsa egyetlen bizonyítékot vagy tanút nem talált az állított jogtalanságok igazolásával kapcsolatosan. A kormány kedden jelentette be, hogy hivatalosan is igazolni kívánja Ahmadinezsád győzelmét.
Az Al Jazeera internetes oldalának értesülései szerint a szervezők, csak úgy mint az utolsó megmozdulások alkalmával, jóval kevesebb résztvevőre számítanak, melyet jobbára a közhangulat növekvő elkeseredésével lehet magyarázni: „Kétségbevonhatatlanul, a válogatás nélkül leadott éles lövések és határozott elfojtási kísérletek miatt, már közel sem milliós tiltakozásra kell számítanunk, a helyzet kezd megváltozni” – nyilatkozta a lapnak Teheránból egy helyi szerkesztő. A forrás azt is megjegyezte, hogy vidéki fejlemények éppen ellenkező irányba haladnak, az egyetemista ellenzék, az elmúlt napokban kezdett a campusokról a nagyobb városok főutcáira vonulni.

A június 12-ei választások után, Mousavival egyetértésben a másik két esélyes jelölt is panaszt nyújtott be az Őrizők Tanácsának, melyjel egyszersmind saját szavazó bázisaikat is Mousavi zászlaja alá terelték az utcákon. Azonban a szerdai tüntetés előtt nem sokkal, Mohsen Rezaie, a kormány szerint harmadik helyen végzett konzervatív jelölt, a nagyhatalmú Forradalmi Gárda korábbi vezetője hivatalos úton vonta vissza a meghamisított választások címén benyújtott korábbi panaszait. „A lépésemet úgy tekintem, mint bátorítást saját magam és mások számára, hogy úrrá lehessünk a jelenlegi helyzet felett” – idézi Rezaie levelét az IRNA, aki ezzel folytatta: „Felelősségem teljes tudatában ezennel visszavonom a korábban benyújtott panaszaimat”.

A centrifugák pörögnek tovább

Barack Obama a tíznapos krízis óta először emelte fel határozottabban a szavát az iráni kormányzat ellen, melyben a tüntetőkkel szemben való vaskezű szigort, és a vezetés Washingtonnal szembeni koholt vádjait ítélte el. Az elnök a sajtótájékoztatón világos szavakkal fejezte ki „döbbenetét” és „felháborodását” az elmúlt napokban hallott szemérmetlen fenyegetődzésekkel és az iráni utcákon folytatódó kormányagresszióval kapcsolatosan. Obama elmondta, hogy tud a vádnélküli tömeges letartóztatásokról és a tüntetők „bátor” és „méltóságos” erőfeszítéseiről, valamint látta a Facebook-ra feltöltött „szívszaggató” amatőr videót a 26 éves iráni lány utolsó perceiről, aki egy teheráni tüntetésen kapott lövést a mellkasába.

Az őszinte szavakon kívül, Obamának csak csekély lehetősége van az iráni vezetéssel szemben, aki hosszú évek éles vitáiban bizonyította be, semmiféle nemzetközi nyomásgyakorlás előtt nem hajlandó fejet hajtani. Washington még mindig abban reménykedik, hogy képes eredményeket felmutatni a nukleáris dialógusban, most emiatt az ábránd miatt félnek bármilyen, a most elhangzottaknál erőteljesebb kijelentést tenni, mialatt az ellenzék támadásai egyre hevesebben követelik a konkrét tetteket.

John McCain friss kritikáira feleletül és a már létező iráni vádakkal kapcsolatban Obama elmondta: „néhány hozzászólásomat már így is úgy fordítják félre, mintha én mondanám a tüntetőknek, hogy menjenek az utcákra és tüntessenek még egy kicsit”. Obama tanácsadói emellett folyamatos azt duruzsolják a fülébe, hogy mivel a tüntetők csak kicsi eséllyel fordíthatnak az iráni szekér rúdján, inkább arra kellene gondolni, hogy az urán dúsításhoz használt centrifugák az utcai zajongások közepette is tovább pörögnek, az egész úgynevezett ˝forradalom˝ nem ér meg annyi időt, hogy Amerika erre pazarolja el diplomáciai potenciálját.
Forrás: HírExtra / Al Jazeera / IRNA / New York Times
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását