2024. május 3. - Tímea, Irma

Embertelenül bánnak a foglyokkal

Kegyetlenül bilincsben tartják a palesztin foglyokat az izraeli hadsereg és a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét börtöneiben - hívta fel rá a figyelmet egy izraeli civil szervezet.
2009. június 24. szerda 11:00 - HírExtra
A kínzás elleni izraeli nyilvánosság bizottság éves jelentésében leírta, hogy sokszor órákig vagy napokig bilincsben tartják a palesztin foglyokat az őrizetbe vételek és a kihallgatások során, hogy fájdalmat okozzanak nekik és megalázzák őket. A szervezet, amely az elmúlt egy év alatt 547 fogva tartott vallomását gyűjtötte össze, hangsúlyozza: ez kínzásnak minősül, amelyet az izraeli és a nemzetközi jog egyaránt tilt.

A jelentést támasztja alá egy izraeli katona vallomása is, aki Ciszjordániában teljesített szolgálatot. A katona egy másik izraeli jogvédő csoportnak, a "Megtörni a csendet" nevű civil szervezetnek nyilatkozva elmondta, hogy az embertelen bilincselést olyankor is alkalmazzák, amikor kizárható, hogy a fogoly meg tudna szökni. Említett olyan eseteket is, amikor az őrizetesek könyöküknél bilincselik meg, és annál fogva ráncigálják őket.

Az izraeli hadsereg közleményben cáfolta, hogy kínoznák az elfogott palesztinokat, hangsúlyozva, hogy tiszteletben tartják a terrorizmussal gyanúsítottakkal való, az izraeli és a nemzetközi törvényekben előírt bánásmódot. A Sín Bét szerint a megbilincselés oka, hogy "biztosítsák a kihallgatók biztonságát és elkerüljék a szökéseket".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását