2024. május 5. - Györgyi

Dokumentumokat közzétevő honlapot indított4 ellenzéki tag

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségéből négy ellenzéki tag a jövőben internetes honlapon tesz közzé olyan dokumentumokat, amelyeket szerintük törvényi és belső előírások ellenére sem hozott nyilvánosságra a Magyar Televízió (MTV), illetv
2008. augusztus 19. kedd 12:50 - Hírextra
A lépést a közmédium épülete előtt két társával együtt bejelentő Szabó László (Fidesz) kuratóriumi elnökségi tag elmondta: a honlapon jelenleg a Magyar Televízió Közalapítvány idei költségvetése, a nyilvánosságért folytatott másfél éves "harcuk" kronológiája, valamint a Nap-kelte pár hete meghosszabbított szerződése olvasható, de a jövőben rendszeresen tesznek közzé majd újabb dokumentumokat.

A Magyar Televízió 34 milliárd forintos évi költségvetéséből alig 1,5-2 milliárd forintot tesznek ki a kereskedelmi bevételek, a többi közpénz. Az ezzel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát régóta nem sikerül elérni - indokolta a kurátor a Szabó Tibor és Ugron Gáspár Gábor (mindketten Fidesz által delegált tagok), valamint a KDNP jelöltjeként kuratóriumi elnökhelyettessé választott Balogh László kezdeményezését.

Az év közepétől az elektronikus információszabadságról szóló törvény is kötelezővé teszi az MTV-nek és a közalapítványnak ezen adatok publikálását, "ám ezt a kötelezőséget, ezt a kívánalmat egyik intézmény sem tartja be". Az MTV honlapján csak pár tucat szerződés főbb adatai olvashatók - mondta Szabó László.

"A Kereszténydemokrata Néppárt és a Fidesz kurátorai a továbbiakban nem kívánnak ennek a törvénysértésnek a cinkostársai lenni" - jelentette ki.

Közölte: a www.mtvvalosag.freeweb.hu elindítása előtt jogászok véleményét is kikérték, valamint tanulmányozták az ombudsman vonatkozó állásfoglalásait.

Medveczky Balázs, az MTV alelnöke, ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy "a tulajdonosi testület képviselőjének jogában áll az MTV ügyeiről nyilatkozni".

Hozzátette: az általa ismert nyilatkozatban pontatlan számok szerepelnek, ezért az intézmény a közeljövőben közzéteszi a valódi adatokat.

"Én a munka pártján állok" - jegyezte meg az MTI-nek nyilatkozva Czeglédi László kuratóriumi elnök, aki szerint helyett helyesebb volna a felügyelt intézmény érdekében tevékenykedni, mint sajtótájékoztatót tartani.

Hozzátette: a kuratóriumi elnökség következő, augusztus 27-ei ülésén foglalkozik a történtekkel, és megvizsgálja, hogy mennyire szolgálja a köztévé érdekeit az ellenzéki kurátorok lépése.
"Nincs a szerződésünkben semmi titkolnivaló" - közölte Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere az MTI-vel. Mint mondta: a dokumentumból is látszik, hogy "az egyik legnyereségesebb cég lehetne az MTV, ha ilyen szerződései volnának".

A Nap-kelte az utolsó olyan külső produkció, amelyért nem készpénzben, hanem reklámidővel fizet a köztelevízió. A szerződés sajtóhírek szerint évek óta tartalmaz egy kitételt, amely szerint felmondási ok lehet, ha a műsor elveszti elsőségét a nézettségi versenyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását