2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A válság újabb csapása: brutális árak jönnek!

A gazdasági válság által megbillent költségvetési egyensúlyt többek között úgy lehet helyrehozni, ha növelik az adókat. Ön tudja, mi mennyivel lesz drágább? Lesz-e esetleg, ami olcsóbbá válik? Mi utánanéztünk.
2009. június 22. hétfő 17:09 - Kesjár Norbert
Az már a rendszerváltás óta megtapasztalhattuk, hogy mit jelent e bűvös szó: infláció. Habár hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy minden év elején jócskán megdrágul szinte minden, most azt is meg kell tapasztalnunk, milyen az, ha év közben emelkednek az inflációt meghaladóan az árak.

Drága lesz az üzemanyag és az energia is

A kormány döntése értelmében július elsejével brutális mértékben megugranak az árak. A kabinet ugyanis az adócsomag részeként elfogadtatta a parlamenttel az áfa és a jövedéki adó megemelését.

Ennek értelmében pár nap múlva az általános áfakulcs 25 százalékra emelkedik, és nagy mértékben nő a jövedéki termékek adója is.

Az előzetes kalkulációk szerint a benzin és a gázolaj literenkénti ára brutálisan, körülbelül 20 forinttal emelkedik. Ez várhatóan azt jelenti, hogy pont a nyaralási szezon kezdetekor kell az utazni vágyó embereknek jobban a zsebükbe nyúlniuk.

Voltaképpen több hatás egyszerre jelentkezik majd, s így összeadódva eredményezik a hatalmas emelkedést. A jövedéki adó emelése és az áfa-emelés egyszerre jelentkezik, míg később az infláció, illetve a forint-dollár árfolyamváltozások befolyásolják az árat.
Az eredmény: óriási, soha nem látott mértékben emelkednek az üzemanyagárak. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy – ha az üzemanyagárak nem változnak az elkövetkező hét során – a benzin ára 19, a gázolajé pedig 18 forinttal, azaz csaknem 7 százalékkal fog emelkedni. Ekkora mértékű forintban számolt áremelésre eddig még nem volt példa Magyarországon!

Az üzemanyagok mellett az áram és a távfűtés ára is emelkedik. Az áram ára a következőképpen alakul:

„Összességében 8,6 százalékot hagyott jóvá az energiahivatal, és rajta keresztül a minisztérium, ebből 5 százalékot jelent az áfa emelése, ami beépítendő az árakba, a maradék 3,6 százalék ami a termékárakhoz kapcsolódik” – mondta Kóbor György, az E-ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A távfűtés díjának emelkedése talán most még a „legjobbkor” jött, ahhoz képest, ha a fűtési szezonban emelték volna, de így is olyan indulatokat váltott ki, hogy a kormány már bejelentette: augusztustól a kedvezményes, 18 százalékos kulcs alá sorolja. A budapesti szolgáltató és a főváros vezetése pedig még ezt is sokallja és már lépéseket tettek a másik kedvezményes kulcs, az 5 százalékos alá sorolásra, illetve a júliusi többletet is átvállalják:

„A Főtáv úgy döntött, hogy ebben az egy hónapos, mondjuk úgy, hogy adminisztratív átállási időszakban az áfa-növekményt átvállalja” - mondta a napokban Balog Róbert, a Főtáv szóvivője.

Mit együnk?

Nincs olcsóbb tej!
Tisztán látható, hogy a kormány csupán gesztusértéke miatt sorolta be az egyes alapvető élelmiszereket a 18 százalékos kulcs alá. A gyakorlatban ez „csupán” azt jelenti, hogy nem lesznek drágábbak, viszont semmiképp sem azt, hogy olcsóbbak lesznek. Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora ezt megerősítette: „a tejtermékek esetében az elhatározott 2 százalékpontos áfa-csökkentést a kereskedők várhatóan nem érvényesítik majd a fogyasztói árakban, azonban több kereskedelmi cég ugyanakkor megkereste a termelőket, hogy a tervezett áfa-emelés hatását az árak csökkentésével ellensúlyozzák”.

Forrás: MTI.
Bár már a fentebb említettek is megnehezítik sokak életét, viszont van egy termékkör, ami létfontosságú az emberek számára, s így ezek árának emelése váltott (és vélhetően) váltja ki a legnagyobb rosszallást az emberekből, ez pedig: az élelmiszerek árának drágulása.

A távirati irodának nyilatkozó szakértők szerint azonban az áremelés nem igazán lesz „érzékelhető”. A Kopint-Tárki kutatója, Szabó Márton szerint az áfaemelés éves szinten mindössze 3 százalék körüli áremelkedést jelentene, de mivel ez most csak féléves intervallumban hat, így a drágulás mindössze 1 százalék lesz az adóemelés hatása. Persze az infláció miatt ez megugrik, az éves drágulás a szakember szerint így is „csak” 6 százalékos lesz (Szabó felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években ez a szám 10 százalékot meghaladó mértékű volt.)

Sőt! Bizonyos élelmiszerek (tej, tejtermékek, kenyér, pékáru) ezentúl a kedvezményes, azaz 18 százalékos áfakulcs alá fognak tartozni. (Ez pedig elvileg azt jelentené, hogy olcsóbbak is lesznek, de a kereskedők várhatóan nem fogják ezt a hatást érvényesíteni az áraikban.)

A szakember véleménye tehát az, hogy az áfa-emelés önmagában nem drágítja számottevően az élelmiszerek árait, viszont számos egyéb dolgot sorolt fel, ami viszont hatással van az árakra (ilyen például a várhatóan gyengébb búzatermés hatása a liszt és ezáltal a kenyér árára).

Az élelmiszerek drágulásának még van egy jelentős hatása, s ez elsősorban a már most is meglehetősen drága húsipari termékeknél jelentkezik: ez pedig a feketegazdaság előretörése. A feketegazdaság részesedése a szakemberek becslése szerint már most is meghaladja a 30 százalékot!

Összegzés

A hatósági áras termékek tehát biztosan nagy áremelkedést kénytelenek elszenvedni, s ezt mindannyiunknak meg kell fizetni. Az élelmiszerek szokásosnál durvább drágulásával azonban nem kell számolni. A kép tehát vegyes, de – talán az üzemanyagot kivéve – még elfogadható szinten maradnak az árak. Kérdés persze, hogy aki most is hónapról-hónapra él – s egyre több ilyen ember van hazánkban –, annak ez az emelkedés nem lépi-e át a tűréshatárát?
Forrás: MTI/portfolio.hu/vg.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kevin69
2009. június 24. 19:23
Mindenki ki van rúgva!!!!
szólista
2009. június 23. 13:56
Kevés olyan szó van amely olyan lejáratott mint a "BRUTÁLIS". Orbitálisan brutális ez a túlzó baromság! Ezzel el lehet mondani,hogy ki mennyire sunyi meg azt is hogy mekkora barom a kormány és milyen brutálisan aranyos a FIDESZ,mert az majd leviszi az árakat és megvalósítja a nép boldogságát és mindehhez csak 20 évet kér,.mert a baloldal annyira elb---ta az országot ...és majd ők vissza fogják nekünk adni a hazánkat,amit ez a büdös bolsevik banda elvett és privatizált.És Ti ezt el is hiszitek,mert mindenki tudja,hogy a nép érdekeit egyedül csak a FIDESZ,a magyar burzsoázia pártja képviseli.Hát tudjátok legyen nektek igazatok,de nekem már elegem van a sok szebb jövő és népboldogító megtévesztésből. 20 év alatt még én is rendbe tudnám hozni az országot,annyira,hogy Ausztria nívóján éljen a nép. De ehhez előbb ki kell gyógyulnunk a beképzelt, pöffeszkedő, önimádó mentális betegségünkből.Mert mindannyian betegesen irigyek,féltékenyek,gyűlölködők,bizalmatlanok,áskálódók,sunyiak és jellemtelenek vagyunk..Azért lettünk ilyenek,mert a szabadságnak nevezett új rabszolgaságunk az összes politikai erő és irányzat összefogott egységes HAZUDOZÁSÁRA lett építve. Senki nem mondta el,hogy kapitalizmus lesz,senki nem mondta el,hogy farkastörvények fognak bennünket versenyre sarkallni,hogy az ember embernek lesz a farkasa.Senki nem mondta el,hogy el fogják venni tőlünk a nép vagyonát,az ipart a kereskedelmet a bankokat,a bányákat,a SZOT üdülőket,az ingyenes gyógyszerellátást.Csak azt ígérték,hogy egyenlőek lesznek a jogaink és esélyeink. De azt nem mondták,hogy a nép kisemmizése ,az egész gazdaság privatizációja csak arra jó,hogy létre jöjjön egy új gazdag tőkés osztály,hogy aztán Ők uralkodjanak hol bal.hol jobboldali minőségben.
dr.brandt
2009. június 23. 09:21
Arról nem is beszélve, h. júniusban sunyi módon már brutálisan megemelték az élelmiszer árát, erre dobják rá az áfát júliusban.Tiszta röhej azt írja éves szinten 3%-lesz az emelkedés("mivel ez féléves intervallumban van így 1%-os lesz")...A számolásukkal már 7 éve tudjuk súlyos problémák vannak, úgymond egy felkészítő óvodás szintet sem ér el.Vetíteni azt még mindig tudnak.Nyilvánvaló, h. az energiahordozók és az üzemanyag áfa emelésével minden brutálisan megemelkedik (1%...)Ezek katicabogárnak nézik az embereket...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását