2024. április 25. - Márk

Beteges szépségideál: miért akar mindenki tökéletes lenni?

Hiába hangoztatják egyre többen, hogy manapság már nem divatosak a sovány lányok, ennek ellenére továbbra is mindenki diétázik. Trendi a műmell, a hajpótlás, a műfogsor és az egyéb műtétek. Mindez miért is?
2009. június 20. szombat 08:40 - Kővári Adrienn
Nagy és feszes mellek, kerek popsi, vékony derék, akár azt is írhatnánk, hogy a legtöbb nő erről álmodik. Legyen fényes hajuk, hosszú combjuk, azaz legyen minden tökéletes. Szép álmok, igaz? Még annak ellenére is, hogy kicsit elérhetetlenek, kicsit túlzóak, de mégis hányan szeretnének a tökéletes testtel rendelkezni.

Lassan már kezd unalmas lenni ez a csontkollekciós, modelles ideál téma, és talán már nem is annyira divat, mint pár évvel ezelőtt. A ’60-as, ’70-es évek környékén kezdődött ez a fajta őrület, hol máshol, mint a divat világában. Akkor jelentek meg az első soványabb lányok a kifutókon.

Érdekes, mert azzal a divattervezők is egyetértenek, hogy manapság már nem a csontsovány lányok számítanak ideálnak, hanem sokkal inkább előtérbe kerültek a nőies nők, azaz a kerekded formák. Ennek ellenére még mindig sokan fogyókúráznak, virágzik a plasztikai sebészet.

Sztárjaink is fogyóznak

Nem egy olyan celeb akad, aki bizony fogyókúrába kezd, még akkor is, ha semmi szüksége sem lenne rá. Említhetnénk akár Zimány Linda, vagy Peller Mariann nevét is. Mindketten beszámoltak már a HírExtrának, hogy bizony diétáznak, számolgatják a kalóriákat és szénhidrátokat. Pedig egyiküknek sem lenne rá szüksége, gondolják ezt többen is.

Mégis fogyni szeretnének. Ezzel sok szép lány így van, hogy szeretne még szebb lenni, s ezért vagy fogyókúrázni kezd, vagy sebészhez fordul, de már az is káros, ha csak emészti magát, s közben csúnyának találja a testét.

Tökéletes test, boldog élet!

Így is hangozhatna az a hamis üzenet, amit az összes reklám, és címlap közvetít az emberek felé, mert nemcsak a nőket érinti. A férfi ideál is nagyon messze van az átlag férfiaktól, csak őket annyira még nem érdekli ez a helyzet, a nők sokkal hiúbbak.

Nemcsak az étkezési zavarok okoznak problémát, a lelki megpróbáltatások talán még súlyosabb következményekkel járhatnak. Az elégedetlen nőknek nagyon alacsony az önbizalma, és ez szépen lassan kihat az egész életükre is. Az ilyen emberek csak azt látják, hogy milyen szépek a sztárok, modellek a címlapokon, mennyire tökéletesek, ráadásul minden férfi, és nő odavan értük. Velük szemben egy átlagos ember nem éppen úgy néz ki. Sajnos a nők többsége nem érti meg, sokuknak eszébe sem jut, hogy amit lát az a plasztikai sebész eredménye, de ne feledkezzünk meg a retusáló mester kézügyességéről se.

Veszélyben a fiatalok

A tizen- és a huszonévesek számítanak a legveszélyeztetettebbek korosztálynak, mert ők azok, akiket elsődlegesen megcéloznak a reklámok, őket éri a legtöbb impulzus. Ez azért is van, mert amellett, hogy érdekli őket a sztárok világa, őket lehet a legjobban befolyásolni. A legnagyobb baj az, hogy elhiszik, amit látnak.

Igényesség fél siker!

Betegségek
Az önértékelési problémákkal küzdő lányok nagy része táplálkozási zavarokkal fog küzdeni, gyakori az ilyen esetekben a depresszió is. Sok esetben öngyilkosságig fajulhat a probléma, hiszen egy olyan ember, aki elégedetlen önmagával, és másoktól sem kap pozitív visszajelzéseket, könnyen dönthet a halál mellett.
Sok nő, vagy akár férfi is siránkozik azon, hogy mennyire csúnya, s az egész életét e köré építi. Ez esetben nehezen barátkozik, ismerkedik, gátlásos lesz, vagy elhibázza az állásinterjúkat.

Pedig nem nehéz a valós, vagy beképzelt csúnyaság ellen tenni, igazából nem is létezik olyan, hogy ronda nő (vagy csak nagyon szélsőséges esetben.) Ha valaki egy kicsit is odafigyel a külsejére, könnyen szexissé varázsolhatja magát. Nincs is másra szükség, csak ápoltságra és rengeteg mosolyra. Ha ez megvan, az már fél siker.

Ezután jöhet a divatos frizura, a smink, egy kis arcápolás, személyiségünkhöz, és testünkhöz passzoló ruha, és íme: kész is a nő! Ezek természetesen mind külsőségek, de mivel most a felszínes ideálokról beszélünk, így fontos, hogy erről írjunk.

Aki úgy érzi magát jobban, hogy megnagyobbíttatja a mellét, az tegye meg. Bár ezzel ismét csak az összeszerkesztett szépség ideált erősítjük.

Segítsünk, de hogyan?

Szociológusok abban látják csak a megoldást, ha maguk a kormányok próbálnának valamit tenni a helyzet javítását illetően. Fontos lenne, ha az iskolákban legyen médiaoktatás, hogy a fiatalok szembesülhessenek a valósággal.

Ha önmagunkon szeretnénk segíteni, akkor érdemes felkeresni egy pszichológust, aki segít feldolgozni a problémát. Az is egy megoldás, ha minden nap elmondjuk magunknak, hogy szépek vagyunk, és önerőből megpróbáljuk elfogadni a hibáinkat, vagy változtatni rajta.

Az a legkézenfekvőbb, ha megpróbáljuk szeretni azokat a szépséghibáinkat, melyekkel születtünk. Minek szeretne minden nő hatalmas melleket, hiszen akkor ki fogja viselni a kicsi melltartókat? Emellett annyiféle ruha, stílus, akár frizura is van, ami nem áll mindenkinek jól. Sok ruhához igenis nagy mellek kellenek, míg több igen szexis darab csak a kis mellűeken mutat jól. Minden nőnek van valami szépséghibája, ha nem is látjuk, akkor nagyon jól titkolja. Mindig erre kell gondolni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kerce Réce
2013. augusztus 2. 20:51
Mert ha nem így lenne, a nőknek eszük ágában nem lenne veszélyes és költséges, valamint folyamatos nagy költségekkel járó operációkat csináltatni magukon.
Kerce Réce
2013. augusztus 2. 20:50
"Sajnos a nők többsége nem érti meg, sokuknak eszébe sem jut..."

Nem, nem a nőknek nemjut eszükbe, hogy a fotókon látható ún. szépségideálok plasztikai sebészek, és retusáló "művészek" kreálmányai, hanem igen is a pasik rajonganak mind a csontsovány, mind pedig a műanyag csecsű "nőkért".
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását