2024. május 5. - Györgyi

Vidéken is csábítanak a múzeumok

Minden eddiginél több, 179 vidéki helyszínen várják az érdeklődőket gazdag múzeumi programok szombat este hat órától hajnali kettőig a nyolcadik alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakáján.
2009. június 19. péntek 10:46 - HírExtra
Nyíregyháza két közterén számos koncert mellett kirakodóvásár, ősi mesterségek bemutatója, valamint lovas íjászok műsora is szerepel a programban. A Jósa András Múzeumban több kiállítás, köztük a csak egy napig látható Magyar ékszer című tárlat tekinthető meg, míg az épület előtt középkori fegyver- és harci bemutató és veteránautó-kiállítás is várja a közönséget.

A mátészalkai Szatmári Múzeum éjfélig tartó kulturális kavalkáddal készül: csikósok, lovasok, hintók és táncosok kísértében felvonul a hortobágyi Szürkemarha-hatosfogat, de szabadtéri népi játékokkal, lapcsánkasütéssel és kiállításokkal is várják a látogatókat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 17 helyszínen több mint félszáz kiállítás csábítja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakájára, amely idén egybe esik a Miskolci Nemzetközi Operafesztivállal.

A miskolci Herman Ottó Múzeum Képtára állandó kiállítása mellett Fazonigazítás címmel "újjászületett hamisítványokat" is bemutat. A múzeum papszeri kiállítási épülete pedig a IV. Fröccsfesztiválnak ad otthont.

Csongrád megyében a hódmezővásárhelyi és szentesi események mellett a megyeszékhelyen tíz helyszínen szerveznek programokat. A rendezvények egyik központja a Kultúrpalota lesz: a koncertek és néptáncbemutatók mellett megrendezik az I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivált, az éjfél közeledtével pedig egy hatalmas úszómáglyát indítanak el a Tiszán.

Ezen az estén nyitják meg az Amerigo Tot grafikáit és szobrait bemutató kiállítást is a szegedi várban.

Egerben a reformkort és a kiegyezés utáni időszakot idézik meg az állandó kiállítások a Dobó István Vármúzeumban, de a Megyeháza műemléképülete is megnyitja kapuit. Gyöngyösön a Mátra Múzeumban várják a látogatókat kiállításokkal, csillagászati és természettudományi bemutatókkal június 20-án és 21-én.

Múltidézésre és utcabálra invitálja a közönséget a világörökséghez tartozó Nógrád megyei Hollókő: lesz citeramuzsika, dudaszó, festésbemutató, kukoricapattogtatás és fotókiállítás is.

Székesfehérváron elsősorban gyermek- és zenei programokkal készül a Szent István Király Múzeum és az Egyházmegyei Múzeum, míg a Vörösmarty Színház látványos színpadtechnikai bemutatóra várja a közönséget. Fehérvárcsurgón, a Károlyi kastélyban fuvola, gitár és hegedűmuzsika, térzene mellett tölthetik el az estét a vendégek.

Somogy megyében a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban többek között kézműves foglalkozásokon, tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, Szennán a Szabadtéri Néprajzi Múzeum rendez kézműves foglalkozást, népzenei koncertet, táncházat, majd a programok zárásaként éjszakai lepkevadászatot.

Igazi zenei csemegét ígér a Múzeumok éjszakája Szekszárdon, ahol a Wosinsky Mór Megyei Múzeum programjában a szerb Trio Balkan Strings ad koncertet: Zoran Starcevic együttese a 14 órakor kezdődő Borok és Húrok című rendezvényen lép fel, amelyen Duna-menti gitáregyüttesek működnek közre.

A múzeumban este zseblámpás kalandtúrán fedezhetik fel az érdeklődők az egyébként elzárt gyűjteményeket.
Dombóváron este hat óra és éjfél között tizenkét kulturális helyszínt kereshetnek fel a múzeumbarátok, többek közt az újra megnyíló Vasúti Múzeumot, Simontornyán pedig a Vármúzeum kiállítása várja éjfélig a közönséget.

Pécsen a Természettudományi Múzeum számos program mellett állatsimogatással, origamival, csillagvizsgálattal és tűzugrással is készül. A Várostörténeti Múzeum, a Zsolnay Múzeum és a Csontváry Múzeum mellett az állatkert, valamint a Cella Septichora Látogató Központ is nyitva tart a Múzeumok éjszakáján, de szerveznek fáklyás kirándulást is a Jakab-hegyre.

Különleges kincsvadászatba kapcsolódhatnak be az érdeklődők Szombathelyen: a résztvevőknek a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságát, a megyei levéltárat, valamint a szombathelyi Smidt Múzeumot is fel kell keresniük ahhoz, hogy a feltett kérdésekre válaszolni tudjanak.

A szombathelyi Savaria Múzeum "pincétől a padlásig" nyitva lesz, de a rendezvénysorozathoz Körmend és Kőszeg múzeumai is számos programmal csatlakoznak.

Sopron galériáknak otthont adó barokk palotái szoborkertjeikkel, a Központi Bányászati Múzeum emlékéremveréssel, az Erdészeti Múzeum éjjeli erdei sétával, a városi múzeum a római kőtárban papírsárkány-invázióval csábítja a különlegességekre fogékony közönséget, míg a nagycenki Széchenyi István Emlékkiállítás parkjában a Nádasdy Huszár Hagyományőrzők idézik meg a huszárok életét.

Békéscsabán a szombat este a reneszánsz jegyében zajlik majd, korhű ruhák és ételek is megjelennek a Munkácsy Mihály Múzeumban. Az éjszakai tárlatvezetések mellett a gyerekeket bábelőadás, a felnőtteket régizene koncertek és irodalmi estek várják, de részt vehetnek Munkácsy A la petite Jeanne című festményének "újraalkotásában" is.

Pest megyében is számtalan program várja az érdeklődőket: a százhalombattai Matrica Múzeum például őskori időutazásra invitálja a látogatókat, a visegrádi királyi palotában Drakula grófnak, Visegrád legnevesebb foglyának szentelik a Múzeumok éjszakáját, Vácott pedig a görög templom kiállítótermében az élet és halál 18. századi emlékeiből nyílik kiállítás.

A Zala megyei múzeumok június 27-én csatlakoznak a rendezvénysorozathoz: a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban a hun kultikus élet köré csoportosulnak a programok, míg a keszthelyi Balatoni Múzeum fotókiállítása a manysi nép kultúráját mutatja be. Ezen a napon nyílik meg A Nap fiai egykor és ma - az inkák tündöklése és bukása című kiállítás a Balatoni Múzeumban, valamint a nagykanizsai Thúry György Múzeum interaktív kelta tárlata is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását