2024. május 21. - Konstantin

Csődközelben az egészségügy?

Mikola István (Fidesz) szerint az ellátás minőségének romlásával és kórházcsődök tömegével lehet számolni, ha az egészségügyi kormányzat továbbra is ragaszkodik az ágazatot érintő megszorításokhoz.
2009. június 19. péntek 14:57 - HírExtra
A jelenlegi teljesítményeket figyelembe véve a kórházak 2009-ben tíz százalékkal kevesebb pénzt fognak kapni, mint tavaly, ami nagyságrendileg 35-40 milliárd forintot jelent - közölte az ellenzéki párt szakpolitikusa pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az a politika, mely szerint egyes forrásokat elvonnak az egészségügyből, másokat pedig visszacsepegtetnek, olyan bizonytalanságot eredményez, amely mellett nem folytatható kiszámítható költségvetési gazdálkodás. Utóbbinak ugyanis a fő jellemzője éppen az, hogy a költségvetési intézmények egy évre előre tudják, milyen lesz a bevételük, és ehhez készítik el azokat a programokat, amelyekben a kiadásaikat ehhez az ismert bevételhez igazítják.

A megszorítások eredménye Mikola István szerint az lesz, hogy a kórházak csökkenteni fogják a betegforgalmat, nőnek majd a várólisták, olcsóbb anyagokat fognak felhasználni, és számítani lehet az ügyeletek összevonására, nyugdíjazásokra és létszámstopra is.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere kifejtette: a kórházszövetség, amely "eddig lojális volt a kormányhoz", most először vészkiáltásokat harsog, kórházcsődöket vizionál.

A politikus arról is szólt, hogy a ráfordítások nem elégségesek, ezért "ráfordítás-analíziseket" kellene végezni, vagyis folyamatosan szükség lenne annak ellenőrzésére, hogy egy-egy diagnosztikus vagy gyógyító eljárásnak mennyi az ára.

Hangsúlyozta, hogy kórházbezárásokból soha nem lesz pénz. Ha kevesebb lesz a kórház, megnőnek a várólisták, ami komoly társadalmi feszültséget eredményez - fűzte hozzá.

Mikola István azt kérte a kormánytól, hogy erősítse meg az egészségügyet, ne gyengítse, ne hozza csődközeli helyzetbe, és ugyanígy tegyen a humánszféra többi fontos ágazatával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását