2024. április 29. - Péter

Tízezer NATO-katona Afganisztánba?

A NATO nyolc-tízezer katonát mozgósít az augusztus 20-i afganisztáni elnökválasztásra - jelentette be Jaap de Hoop Scheffer, az atlanti szövetség leköszönő főtitkára, aki búcsúlátogatásra utazott Kabulba.
2009. június 18. csütörtök 08:11 - HírExtra
Jaap de Hoop Scheffer megbízatása augusztusban jár le. A NATO-főtitkár, aki Kabulban találkozott Hamid Karzai elnökkel, jelentősnek nevezte az augusztus 20-i elnök- és tartományi választásokat. Az augusztusi választásokat fontos lépésnek tekintik a demokratikus rendszer megszilárdítása szempontjából Afganisztánban, ahol az amerikai erők vezetésével 2001-ben űzték el a hatalomból az iszlamista szunnita tálibokat.

Számos megfigyelő tart attól, hogy Afganisztán történelmének második elnökválasztása közeledtével a tálib lázadók fokozzák tevékenységüket.

"Ideiglenesen 8-10 ezer fős erősítést küldünk Afganisztánba" - mondta de Hoop Scheffer. Az Afganisztánban 40 országból felvonultatott, 61 ezer fős nemzetközi NATO-erők szintén részt vesznek a megfigyelők védelmében - tette hozzá.

Az elnökválasztáson 41 jelölt indul, az esélyesek között van Hamid Karzai.

A NATO-főtitkár csütörtökön több más jelölttel, így Asraf Ghani volt pénzügyminiszterrel és Abdullah Abdullah volt külügyminiszterrel találkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását