2024. április 23. - Béla

MSZP: Bicskanyitogató a bankok pénzéhsége

A pénzvilág profitéhsége okozta a pénzpiaci válságot, ezért bicskanyitogató, hogy a bankvilág tagjai érzéketlenek a válság miatt nehéz helyzetbe került emberek iránt - mondta Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. június 18. csütörtök 16:51 - HírExtra
A szocialista politikus arra reagált, hogy Felcsuti Péter, Magyar Bankszövetség elnöke a kríziskezelő alapról szólva csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, "szép példája a populizmusnak", mert ebből az összegből semmit nem lehet megoldani, a szétosztása pedig valószínűleg túl sokba kerül. A kereskedelmi bankoknak megvannak a saját társadalmi felelősségvállalási programjaik - válaszolta arra a kérdésre, tervezi-e a bankszövetség, hogy az alappal kapcsolatban valamilyen ajánlást fogalmazzon meg a tagjai számára.

Tóbiás József elmondta: nem hiszi, hogy az a jó válasz, hogy a bankoknak megvannak a saját programjaik, mert ha ez működne, akkor nem lehetne a médiában arról hallani, hogy több száz családot lakoltatnak ki, és bedőlnek a hazai kis- és középvállalkozások azért, mert a bankok megvonták tőlük a forgóeszköz-hitel finanszírozást.

Utalt arra, hogy a magyar bankszektor az elmúlt öt évben az európai bankszektor nyereségátlagának kétszeresére tett szert, eközben pénzforgalmi mutatói, amelyek a vállalkozások forgóeszköz-hitelállományát, személyi hitelezéseit mutatják, közel a nullával egyenlőek az európai unió bankszektorának átlagához képest.

Megemlítette, hogy 2009 első negyedévében a hazai bankszektor nettó adózás utáni profitja 100 milliárd forint volt. Ezek után kicsit cinikus Felcsuti Péter sajtótájékoztatója - vélekedett Tóbiás József.

A frakcióigazgató szerint két út van, az egyik, az együttműködést jelentő krízisalap, ebbe a tehetős pénzemberek, gazdasági szereplők is befizethetnek. Felcsuti Péter nyilatkozatával ezt a kinyújtott kezet utasította vissza - fűzte hozzá.

Tóbiás József szerint ha a problémákat nem sikerül együttműködve megoldani, akkor olyan intézkedéseket kell hozni, amely rákényszeríti a bankokat, hogy vállaljanak szerepet minden nehéz helyzetben lévő család megmentésében.

A politikus megismételte az MSZP-frakció korábbi javaslatát, amelyben arra kérték a kormányt: a bankokkal közösen tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek megsegítéséről szóló hétfőn elfogadott törvény brüsszeli jóváhagyásáig se költöztessék ki a lakásukból az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került adósokat.

Pénteken ugyanebben a témában Miskolcon Nyakó István, Nyíregyházán pedig Tukacs István országgyűlési képviselő tart sajtótájékoztatót a párt tájékoztatása szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását