2024. április 29. - Péter

A növénykutatás hazai fellegvára

Máig érvényes a hat évtizede létrehozott martonvásári mezőgazdasági kutatóintézet alapítóinak akarata: olyan növénykutató intézet jött létre Martonvásáron, amelynek tevékenységében megvalósult az elmélet és a gyakorlat egysége.
2009. június 18. csütörtök 10:31 - HírExtra
Az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetének elődjét, az Agrobiológiai Intézetet 1949-ben hozták létre. Székhelyéül Martonvásárt - az 1268 óta vásáros helynek számító Villa Forum Martinit, azaz Márton Vására települést -, azon belül pedig a gróf Brunszvik család egykori kastélyát jelölte ki az akkori kormány. Az intézmény 1953 óta a Magyar Tudományos Akadémiához tartozik, annak meghatározó intézménye.

A közelmúltban ünnepelte hatvanadik "születésnapját", amelyen konferencia keretében számoltak be az intézmény szakemberei a hat évtized alatt elért eredményekről. Egyebek között arról, hogy a 60 év alatt a Magyarországon minősített martonvásári (Mv), saját nemesítésű hibridkukoricák száma meghaladta a százat, a kooperációs - más intézményekkel közösen előállított - hibrideké pedig az ötvenet.

Az intézet kukoricái közül 50 kapott elismerést Európa több országában. A hibridek hazai vetésterülete meghaladta a 20 millió hektárt, Magyarországon kívüli pedig 12 millió hektáron termesztik a martonvásári és a közös hibrideket.

Az intézet búzanemesítési programja is sikertörténet. Hatvan év alatt 76 új őszi búzafajtát állítottak elő a martonvásári kutatók, közülük 33-at az utóbbi évtizedben. Napjainkig összesen 15 millió hektáron termesztették az Mv-búzákat, amelyek jelenleg is a hazai vetésterület több mint felét foglalják el. De keresettek külföldön is: 10 országban kaptak állami elismerést, azaz tették lehetővé ottani köztermesztésüket. Elismertségüket jelzi, hogy az egyik intézeti nemesítésű búza még a gabona nagyhatalomnak számító Kanada fajtaszortimentjébe is bekerült.

A kutatómunkát jelentősen segíti az 1972-ben létesített fitotron, az az összkomfortos szabályozott növénynevelő rendszer, amelynek ötven kamrájában előállíthatók a Föld bármely részének időjárási körülményei. A kamrákban szabályozni lehet a fényt, a hőmérsékletet, a páratartalmat, gyakorlatilag minden olyan tényezőt, amely fontos a növények fejlődéséhez, növekedéséhez. Az intézet fitotronmetodikai és technikai eredményeinek elismeréseként Martonvásáron jött létre az Európai Unió Közép-Európára kiterjedő, regionális szintű képzési és kutatási központja.

Hő- és aszálytűrés


És hogy mi az intézet sikereinek kulcsa? Bedő Zoltán igazgató szerint az, hogy mindig rugalmasan tudott alkalmazkodni az agrárgazdaság igényeihez, lépést tartani a világ tudományos eredményeivel. Volt idő, amikor a nemesítőknek például a gépi arathatóság, a nagy termőképesség követelményének kellett megfelelniük, napjainkban pedig a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozása, valamint az egészséges táplálkozással kapcsolatos igények kielégítése, a fehérjeminőség javítása "adja fel a leckét" a kutatóknak.

A minőségi búzatermesztés érdekében életre hívott Pannon-búzaprogram részese a martonvásári kutatóintézet is. A program alkotóinak az volt a céljuk, hogy a Magyarországon termett búza, az abból készült termékek minél nagyobb hányada az eddigieknél jobb és egyenletesebb minőségben, tanúsítvánnyal kerüljön a kül- és a belpiacra, többlet jövedelmet biztosítva a programban részt vevőknek.

A programba a standard és a Pannon prémium kategóriában több Mv-búza is bekerült. A prémium kategória búzái a magas fehérjetartalom mellett kiváló fehérjeminőséggel párosulnak, exportpiaci célokra is alkalmasak.

A búzatermesztők legfőbb követelményként most a szárazság- és aszálytűrést fogalmazzák meg, ami érthető, hiszen az utóbbi évtizedben a harmadik aszályos évét éli meg a hazai búzaágazat. A csapadékhiánynak - úgy tűnik - a korai, szálkás típusú fajták, köztük az ilyen típusú Mv-nemesítvények tudnak leginkább ellenállni, mivel jobb a szárazságtűrő képességük és nagyobb ezerszem tömeggel takaríthatók be - hívta fel a figyelmet Bedő Zoltán.

Az aszály- és a hőtűrés vizsgálata jelenleg az egyik központi témája a martonvásári szakembereknek. A szárazságtűrést európai uniós pályázat alapján, egy francia konzorcium keretein belül, Európa élvonalbeli tudósaival közösen kutatják. A fitotronban egyebek között olyan vizsgálatokat is végeznek, amelyek során magas hőhatásnak teszik ki a növényeket, hogy megtalálják azokat a fajtákat, géneket, amelyeknek jó a hőtűrő képességük.

Az intézet nem csak kutatóbázis, hanem igazi tudományos műhely is, ahol a tapasztalt szakemberek mellett egyre több fiatal kutató dolgozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását