2024. május 7. - Gizella

Alkotmánysértő Magyar Bálint indítványa?

Alkotmánysértőnek nevezte Pósán László (Fidesz) kedden azt a javaslatot, amelyet Magyar Bálint szabad demokrata országgyűlési képviselő nyújtott be a felsőoktatási törvény módosítására.
2009. június 16. kedd 16:52 - HírExtra
Pósán László azt mondta: Magyar Bálint "újabb alkotmánysértő ötlete" a javaslat. A volt oktatási miniszter szinte hetente nyújt be ilyen indítványokat, ami kiszámíthatatlanná teszi az ágazat napi működését - jelentette ki.

"Magyar Bálint nehezen tanul és könnyen felejt" - jegyezte meg a politikus, kifejtve: eddig nem volt olyan, Magyar Bálint nevéhez köthető beadvány, ami ne lett volna valamilyen formában alkotmányossági szempontból aggályos.

Pósán László a szabad demokrata politikus beadványa kapcsán kifogásolta és alkotmánysértőnek nevezte azt a passzust, amely szerint a normatíva alapján nem rentábilis képzéseket a karok nem finanszíroznák. Az ellenzéki képviselő értékelése szerint ez durva beavatkozás lenne az egyetemi autonómiába, s olyan kis szakok megszűnéséhez vezetne, amelyekre egyébként szükség van.

Az egyetemi autonómiában benne foglaltatik az oktatási-kutatási célok érdekében a forrásokkal való szabad gazdálkodás - mondta az MTI kérdésére, hozzátéve: ha ez nem lenne, nem lehetne új képzéseket indítani Magyarországon.

A fideszes oktatáspolitikus fölöslegesnek ítéli annak a törvényi szabályozását, hogy a hallgatói önkormányzatoknak "a választási rendszerre vonatkozó feltételek teljesülését hitelt érdemlően kell igazolni", ugyanis ezt a helyi szervezeti és működési szabályzatok (szmsz) tartalmazzák.

Pósán László közölte: a magyar tudományosság semmibevételét jelenti Magyar Bálintnak az a javaslata, hogy a Magyarországon eddig nem működő, új szak indításakor, az akkreditációnál kötelező lenne külföldi szakértőket bevonni.

Elhibázottnak tartja azt a kezdeményezést is, hogy a képzéshez tartozó támogatás időtartama nem lehessen több a képzés időtartamánál (jelenleg két szemeszterrel hosszabb a támogatási időszak, mint a képzési idő).

Kiemelte: ha a parlament elfogadja az indítványt, komolyan elgondolkodnak azon, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Pósán László sajnálatosnak nevezte, hogy "Magyar Bálint ámokfutásához az MSZP asszisztál". Úgy tűnik, "ma Magyarországon az oktatási minisztert nem Hiller Istvánnak hívják, hanem Magyar Bálintnak, aki az oktatási tárca vezetőjét szürke eminenciásként, bábuként rángatja" - summázta véleményét az ellenzéki politikus.

A fideszes képviselő emlékezetett Magyar Bálint és egyik képviselőtársa korábbi indítványára is, amely lehetővé tenné, hogy nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmények hazai akkreditáció nélkül megjelenjenek a magyar felsőoktatásban.

Ha az Országgyűlés ezt megszavazza, a Fidesz hatalomra kerülve azonnal hatályon kívül helyezi - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását