2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Fidesz szerint az MSZP a felelős

A Fidesz továbbra is úgy véli, hogy a főbíróválasztás során a szocialisták hazudtak, és nem szavazták meg Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének.
2009. június 16. kedd 18:55 - HírExtra
Az MTI annak kapcsán kereste meg a Fideszt kedden, hogy az MSZP-frakció nyílt levélben kérte Sólyom László köztársasági elnököt Baka Andrást újrajelölésére, a frakcióvezetőket pedig arra, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Az MDF viszont azt javasolta, hogy az államfő és a parlamenti pártok vezetői még júniusban egyeztessenek a poszttal kapcsolatos álláspontjukról.

Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: az ügyben hétfőn megfogalmazott álláspontjuk változatlan.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a hétfői eredménytelen szavazás után példátlannak és felháborítónak nevezte, hogy a szocialisták negyedszerre utasították el Sólyom László köztársasági elnök főbírójelöltjét.

Negyedszer bizonyosodott be, hogy a szocialisták az igazságszolgáltatás függetlenségét kockára teszik a pártérdekeik miatt. Azt kell, hogy gondoljuk, hogy ez már a köztársasági elnök elleni személyes támadás - tette hozzá a fideszes politikus.

A tavaly májusi, szintén sikertelen szavazásra utalva hozzátette: a szocialisták egy évvel ezelőtt azt mondták, hogy Baka András szakmailag nem felel meg erre a posztra, most pedig "eljátszották azt a színjátékot, hogy támogatják". Szerinte a mostani eredmény hasonlít az egy évvel ezelőttihez, az igen szavazatok száma alig változott. A szocialisták "hazudtak, nem szavazták meg a köztársasági elnök jelöltjét" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, honnan tudja, hogy az MSZP nem szavazta meg a jelöltet, Répássy Róbert azt mondta: az eredmény önmagért beszél, ugyanis "kísértetiesen megegyezik" az egy évvel ezelőtti szavazással. (Hétfőn 184 igen és 108 nem szavazat mellett utasították el a jelöltet és 54 érvénytelen szavazat volt, tavaly májusban pedig 170 igen és 191 nem mellett nem választották meg Baka Andrást).

Répássy Róbert hangsúlyozta, hogy a Fidesz és a KDNP egy évvel ezelőtt és most is támogatta a jelöltet, képviselőcsoportjuk már egy évvel ezelőtt sem látott semmi kivetnivalót Baka András szakmai felkészültségében.

A megismételt, nyílt szavazásra vonatkozó MSZP-s indítványt ugyanakkor kutyakomédiának nevezte, szerinte a szocialistáknak meglett volna a lehetőségük, hogy támogassák az államfő jelöltjét, de nem tették.

Arról, hogy az MSZP még a hétfői ülésnap előtt tartott házbizottsági ülésen nyílt szavazást javasolt, Répássy Róbert azt mondta: ez a többi frakció nem támogatta, így Szili Katalin fel sem tette szavazásra a parlamentben. A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy a házszabálytól csak a tárgyalás rendjére vonatkozó kérdések esetében lehet eltérni, garanciális rendelkezéseknél nem. Hozzátette: a köztársasági elnök az alkotmány értelmében el fogja dönteni, hogy mikor és kit jelöl, a parlamentnek nincs lehetősége arra, hogy a befolyásolja köztársasági elnököt.

Mint mondta, egyetértenek az államfővel abban, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti az eredménytelen szavazás, és ezért Sólyom László intelmét tudomásul veszik, de szerintük a kialakult helyzetért a szocialisták a felelősek.(Sólyom László a szavazás után azt mondta: meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek.)

Arra a felvetésre, hogy a sajtóban találgatások jelentek meg, miszerint a Fidesz egy parlamenti választás után egymaga dönthetne a főbíróról, Répássy Róbert azt mondta: ha a Fidesznek ilyen szándékai lettek volna, akkor a legutolsó elnökválasztás alkalmával is megtehette volna, hogy eláll a szavazástól. Ugyanakkor a Fidesz minden esetben támogatta a köztársasági elnök jelöltjét, Baka Andrást és Havasiné Orbán Máriát is - tette hozzá.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Fidesz elnökségi ülésén nem esett szó a hétfői parlamenti főbíróválasztásról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását