2024. május 5. - Györgyi

Tarolt a tudományok éjszakája

Sikeres volt "az év legokosabb éjszakája" Berlinben és Potsdamban.
2009. június 14. vasárnap 16:20 - HírExtra
A német fővárosban és Brandenburg tartomány fővárosában ugyanis ezzel a mottóval rendezték vasárnapra virradóan immár kilencedik alkalommal a tudományok éjszakáját. Ebből az alkalomból 67 berlini és potsdami egyetem, főiskola, kutatóintézet, illetve múzeum nyitotta meg kapuit éjszakába nyúlóan a látogatók előtt.

Vasárnapi értesülések szerint a két városban a hajnali órákig több mint 10 ezren éltek az "ingyen" látogatások mintegy 2000 különböző lehetőségével.

Az egyik legkeresettebb helyszín a főváros központjában lévő Német Szívközpont volt, ahol látogatók áradata ismerkedett a legfejlettebb technológián alapuló, legkorszerűbb műtéti eljárásokkal, miközben az érdeklődők kíváncsiságát a központ orvosai igyekeztek kielégíteni. Ugyan ezt tették a szakértők az űrkutatással foglalkozó berlini központban is, míg az egyetemeken a tudományos tanszékek professzorai tartottak "eligazítást".

A berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum idén is az éjszakai tudományos program hivatalos helyszíneinek egyike volt. Az intézet a tavaly elindított Art'n Science mottót folytatva idén is a művészet és a tudomány találkozási pontjain létrejövő programokkal várta vendégeit az épületben és azon kívül is.

Ennek keretében a tudományok éjszakájára a Collegium Hungaricum a tér-idő folytonosságát megjelenítő animált fényszoborrá változott. Az ezredforduló Budapestjének underground technokultúráján nevelkedett alkotó közösség, a Kiégő Izzók közvetlenül a CHB épületére komponált hang- és fényinstallációja a teljes homlokzaton és az épület ablakain teremtette meg az éjszaka tényleges hangulati és vizuális keretét.

A Collegium Hungaricum ezenkívül egy egyedülálló magyar innovációt mutatott be: a 22 éves Rátai Dániel találmányát, a Leonar3Do-t, amely a közönséges személyi számítógépeket a legszélesebb rétegek számára is elérhető 3D-s rendszerré képes átalakítani. A szoftver az International Science and Engineering Fair világversenyen első díjat nyert.

Rátai találmányából egyébként az intézet interaktív kiállítást rendez, amelyen a látogatók személyi számítógépek, szemüvegek illetve kivetítők, segítségével kipróbálhatják az innováció által kínált lehetőségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását