2024. június 17. - Laura, Alida

Obama bekeményít

Az iráni elnökválasztás eredménye egyelőre szertefoszlatta a Nyugat álmait, Barack Obama amerikai elnöknek most keményebb oldaláról is be kell mutatkoznia - írták vasárnapi európai újságok.
2009. június 14. vasárnap 14:15 - HírExtra
A konzervatív The Sunday Times szerint "a Barack Obama által remélt, közös érdekeken és kölcsönös tiszteleten alapuló új viszonyt könnyebb lett volna megvalósítani egy pragmatikus, új iráni elnökkel. Obama hozzáállása valamelyest javított ugyan a politikai hangulaton, de még nagy utat kell megtenni, és az iráni elnökválasztás eredménye még inkább megnehezíti az amúgy is nehéz feladatot. Obamának most meg kell mutatnia, hogy a kesztyűs kéz erős akarattal párosul" - vélekedett a brit újság.

A Neue Zürcher Zeitung am Sonntag szerint kétség sem férhet hozzá, hogy a választásokat elcsalták, de "ezzel egyidejűleg úgy látszik, hogy - a félig demokrácia, félig teokrácia - Irán felemásságát, amely hol életerős civil társadalom, hol totalitárius közösség jellemvonásait mutatja, ismét félreértették. Talán Ahmadinezsád manipulációi és a vidéki lakosságnak osztogatott otromba alamizsnái is hatásosabbak voltak a vártnál.

Ha Ahmadinezsád a Muszavit támogatók tüntetései ellenére is elnök tud maradni, akkor nem lesz könnyebb Irán Nyugathoz fűződő viszonya. De nem lesz nehezebb sem. Mindenki felett ott trónol ugyanis Ali Hamenei ajatolláh, a szellemi vezető, aki őrködik az iszlám forradalmárok elvhűségén" - írta a svájci újság.

A strasbourgi Dernieres Nouvelles d'Alsace attól tart, hogy a keményvonalas Ahmadinezsád újraválasztásával még inkább megerősödhetnek a szélsőséges irányzatok. "Ilyen feltételek mellett Barack Obama kinyújtott kezét soha nem fogják megszorítani. Ahmadinezsád újraválasztása nem csak a status quót szilárdítja meg a Közel-Keleten, de magában hordozza a konfrontáció csíráját is." - hangsúlyozta a francia regionális napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását