2024. május 19. - Ivó, Milán

A mai menü: kígyómarta csirke

A kínai Kanton tartomány éttermeinek a legújabb ajánlata a mérgeskígyó marta csirke - megdöbbenést és vitát váltott ki.
2009. június 14. vasárnap 12:31 - HírExtra
A fogást sok étteremben kínálják ebben a tartományban, ahol az emberek egyáltalán nem esnek kétségbe, ha csúszómászókból, rovarokból és más szokatlan állatból készül az ebéd.

Az étel elkészítésének szigorú rituáléja van, és gyakran a vendégek jelenlétében történik: a szakácsok egy mérgeskígyót tartanak egy eleven csirke, kakas vagy tyúk fejéhez, a kígyó pedig megmarja a szárnyast, amitől az néhány másodpercen belül kimúlik. Ezután megfőzik a szárnyast. A fogás szervírozásának kétféle változata lehetséges: ha csak a szárnyast tálalják, az 10 euróba (2765 forint) kerül, ha a kígyó húsát is, akkor az 12 euró (3319 forint).

Egy kínai napilap utánajárt, mi is a sajátossága ennek az ételnek. A szakácsok szerint ez a fogás egyáltalán nem veszélyes az egészségre, mert a kígyó mérge főzéskor elveszíti mérgező erejét, sőt jót tesz megfázás és reuma esetén.

Liao Hsziaohszing, a kantoni Csungsan Egyetem egyik orvosa a napilapnak elmondta, a szárnyas szerveit megbénító kígyóméreg valójában protein, és így magas hőmérsékleten elkészítve igen tápláló. Mindazonáltal ő személy szerint nem tartja túl civilizáltnak ezt a fogást.
Nem csak ő van ezen a véleményen: az étel elkészítéséről felkerült egy videó több kínai honlapra, és máris sok kínai bírálta az állati kegyetlenség bemutatását, többen kérték a felvétel betiltását.

Jelenleg a közép-kínai Csungcsing egészségügyi hivatala elrendelte, hogy az ételt nem lehet felszolgálni egyetlen helyi étteremben sem. Néhány internetező ennek ellenére arról számolt be, hogy megkóstolta az ételt, és remeknek találta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 14. 13:00
De nagy durranás! Ugyanaz, mintha kivéreztetés nélkül dolgoznának fel egy szárnyast! Elfogyasztása gusztus kérdése.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását