2024. május 19. - Ivó, Milán

Ultrakonzervatív az elnök, sok az aggodalom

Az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád, iráni államfő újraválasztása után a nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia, hogy Teherán nukleáris képességekre tegyen szert - hangoztatta Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes.
2009. június 13. szombat 17:16 - HírExtra
"Ha lett is volna még egy halovány remény arra, hogy valami változás történik Iránban, Ahmadinezsád újraválasztása minden másnál jobban kifejezi a növekvő iráni fenyegetést" - szögezte le nyilatkozatában Ajalon.
Más izraeli tisztségviselők is hasonlóan kommentálták a teheráni fejleményeket, de a kormány hivatalosan még nem foglalt állást az iráni vezető újraválasztásával kapcsolatban.

Szilvan Salom miniszterelnök-helyettes ezzel együtt felszólította "az Egyesült Államokat és a szabad világot, hogy értékelje újra Iránnal kapcsolatos politikáját, tekintettel (Teherán) nukleáris programjára".

Az izraeli sajtó ugyanakkor úgy tudja, hogy a hadsereg vezetése Ahmadinezsád győzelmének szurkolt. A Jerusalem Post című lap internetes oldalán azt írta: Izrael attól tart, hogy Barack Obama amerikai elnök az iráni választások után olyan megállapodást köthet, amely megengedné Iránnak a nukleáris energia polgári célokra való felhasználását.

Irán nukleáris programja súlyos feszültség forrása, miután Izrael és a nyugati hatalmak azzal gyanúsítják Teheránt, hogy titokban atomfegyver létrehozására törekszik. Irán nukleáris programját Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a legsúlyosabb fenyegetésnek tekinti a zsidó államra nézve.

Izrael emellett azzal vádolja Teheránt, hogy támogatást nyújt Izrael esküdt ellenségeinek, a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász radikális iszlamista szervezeteknek. A két ország közötti feszültségek drámai módon megerősödtek Ahmadinezsád 2005-ös első hatalomra kerülése óta.

A Hamász, amely 2007-ben a Gázai övezetből fegyveres erővel kiszorította a Nyugat által támogatott Mahmúd Abbász palesztin elnök erőit, szombaton üdvözölte Ahmadinezsád választási győzelmét. Fauzi Barhúm, a szervezet szóvivője azt mondta: a Hamász reméli, hogy Irán "folytatni fogja a palesztinok jogainak és a palesztin népnek a támogatását", és segít véget vetni a Gázai övezetet sújtó izraeli szankcióknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását