2024. május 19. - Ivó, Milán

A romák integrációja nem a rendőrség dolga

A romák integrációja társadalmi probléma, a rendőrség az ország helyett ezt nem tudja megoldani - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön Budapesten.
2009. június 11. csütörtök 13:50 - HírExtra
Draskovics Tibor a sajtótájékoztatón ezt arra az újságírói kérdésre közölte: mekkora szerepe van az általa vezetett minisztériumnak abban, hogy a Jobbik főleg azokban a megyékben tudott megerősödni, ahol a roma lakosok száma magas, az emberek közbiztonságérzete pedig alacsony.

Válaszában a miniszter azt mondta: igazi társadalmi problémáról van szó, a romák integrációjáról. A romáknak olyan esélyekhez kell jutniuk az oktatásban, a munkalehetőségeket tekintve, hogy megélhetésükről maguk gondoskodva vehessenek részt a társadalmi életben, mint mindenki más. Hozzátette: ez tízmillió ember felelőssége, "ezt a rendőrség megoldani az ország helyett nem tudja".

Közlése szerint a rendőrség dolga az, hogy következetesen, kiszámíthatóan járjon el minden olyan emberrel szemben - legyen az roma vagy sem -, aki bűncselekményt követ el. Egyúttal védjen meg minden embert, legyen az roma vagy nem roma.
Kitért arra is, hogy azokon a településeken, amelyeken az emberek biztonságérzete bármilyen okból megingott, az év elejétől kezdve fokozták a rendőri jelenlétet. Ennek eredményei már tapasztalhatóak: azóta jelentős mértékben csökken a bűncselekmények száma. Az erőszakos bűncselekmények száma ugyanakkor némi növekedést mutat, ez indokolta az erőszakos és visszaeső bűnelkövetők szigorúbb büntetését célzó törvényjavaslat megalkotását - közölte a miniszter.

"Én úgy látom, hogy jó úton vagyunk" - mondta Draskovics Tibor, aki szerint látni kell: a rendőr "nem terem, hanem hosszú idő alatt, drága pénzen lehet kiképezni". Hozzátette: bármennyire is elszántak a tekintetben, hogy több rendőr legyen a közterületeken, ezt nem létszámbővítéssel tudják azonnal megvalósítani, hanem a rendőrség működésének átalakításával, "szolgálatvezényléssel". Ez lehetővé teszi, hogy kevesebben legyenek az irodákban, s többen a közterületeken. Megoldásként említette azt is, hogy azokat a feladatokat, amelyekhez nem szükséges rendőri képzettség, ne rendőr lássa el; példaként az objektumőrzést hozta fel.

Draskovics Tibor úgy fogalmazott: ha ezt a programot folytatják, akkor év végére elérik azt a célt, hogy az ország minden településén legyen állandó rendőri jelenlét vagy olyan rendszeres járőrözés, ami az emberek számára nemcsak láthatóvá, hanem elérhetővé is teszi a rendőrséget.

Mindemellett folytatják a technikai fejlesztéseket (bevetési, irányítási rendszer, távközlési technika, informatikai rendszer), s a meglévő adatbázisokat integrálva igyekeznek elősegíteni, hogy a polgárok bejelentéseire a rendőrség gyorsan tudjon reagálni - mondta a miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását