2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A magyar politikusokat nem érdekli a magyar nép!

A fideszes és MSZP-s képviselők együtt szavazták meg miként kerülhetik meg azt a példátlan sikerű népszavazási kezdeményezést, amelyet Seres Mária hozott össze a képviselők költségtérítéséről.
2009. június 11. csütörtök 13:50 - Pásztor Balázs
Nálunk mindent szabad

Angliában ténylegesen kiderült az, amit mindenhol csak sejtenek - a képviselők pofátlanul szinte mindenre felvesznek költségtérítést: zongora hangolásra, vagy arra, hogy vesznek egy házat, közpénzből felújítják, majd jó drágán eladják. Odakinn akkora botrány lett belőle, hogy az összes parlamenti párt népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett, az alsóház elnöke lemondott (ilyenre vagy 400 éve nem volt példa), a nép nagy része pedig előrehozott választásokat követelt - hangsúlyozzuk, mindez a politikailag igencsak korrekt Angliában történt.

Ha ott ez van, akkor el tudjuk képzelni - sőt általában közszájon is forog - hogy kis hazánkban mi lehet az átláthatatlan költségtérítés lenyúlási aránya. Ennek megakadályozására kezdeményezett Seres Mária népszavazást, amely példátlan népszerűségre tett szert, amikor azt nagydobra verte. Ez a javaslat számlakötelessé tenné a költségtérítést - tehát nem lehetne bemondás alapján pénzeket kapni (ahogy senki más ebben az országban nem kaphat puszira százezreket), és átlátható lenne, ki mire vett föl adófizetői milliókat. De a politikusok továbbra is szeretnének szép összegeket lenyúlni, így kerestek egy kiskaput. Az idő sürgetésében egy roppant pofátlan kiskaput.

Egy „remek” ötlet

Gólyafos a levegőben
Csiha Judit, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke erről az [origo]-nak azt mondta, egy módosítással esetleg a vagyonnyilatkozatok mellékleteként lehetne felsoroltatni a képviselőkkel, mire fordították a pótlékot, a nyilatkozat valóságtartalmát pedig a jelenleg is érvényes szabályok alapján a mentelmi bizottság vizsgálhatná. Csakhogy ez az esetleg érv is annyira gyenge, mint az a bizonyos madárürülék, amelynek szaga jelenleg az ügy körül terjeng.
A népszavazás a költségtérítésről szól. Ám mi lenne, ha a juttatást nem költségtérítésnek hívnák, hanem mondjuk bérpótléknak? –pattant ki az ötlet a költségtérítést amúgy is testtel-lélekkel védő Göndör István, MSZP-s képviselő agyából. Hisz ha nincs költségtérítés, nem lehet róla szavazni. A kérdést taglaló Alkotmányügyi Bizottság tagjai (MSZP, Fidesz, KDNP) kedd este meg bőszen, kivétel nélkül bólogattak, hisz még az előtt ki kell találni valamit, mielőtt az Alkotmánybíróság (AB) hitelesítené a népszavazást.

Így a leendően elfogadásra vitára bocsátott törvényjavaslat szerint mindenhonnan - még az alkotmányból és a képviselők díjazásáról szóló, 1990-es törvény címéből is - kitörölné a költségtérítés szót, amivel az egész dolog megszűnne. Helyette a bérpótlék lépne életbe, amely gyakorlatilag ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy ez adóköteles lenne. (A pontos javaslat két dokumentuma a linkekre kattintva elérhető).

Azonban ez se számítana sokat, hisz egyúttal úgynevezett önálló tevékenységgé tenné a parlamenti munkát. Ez azt jelenti, hogy lehetőségük lenne ezen költségek elszámolására, vagyis csökkenthetnék az egész adóalapjukat. Ám mivel a képviselőre is vonatkozik az adótitok, így továbbra se lehetne megtudni, hogy mire is vesznek fel költségtérítést bérpótlékot - bemondani pedig továbbra is lehetne azt, amit eddig.

A nép nem számít

A megoldás nem épp ideális - elegánsnak meg végképp nem nevezhető - , de szükséges, és ezt a többi képviselő is elismeri. Répássy Róbert fideszes képviselő szerint a „javaslat nem ideális megoldás, ám jelenleg ennél jobbat nem tudunk”. Ehhez csatlakozott a szocialista Géczi József Alajos is: a benyújtott javaslatnál jelenleg nincs jobb megoldás. Azonban az indokot már nem mondják ki: nincs jobb megoldás arra, hogy továbbra is zavartalanul költsék magáncélra az adófizetők pénzét.

A dolog azért is dühítő, mert az általunk - vagyis a nép által - választott és elviekben a mi érdekeinket képviselő képviselők, épp azt az indítványt próbálják megfúrni, amit mi - vagyis a nép - nyújtott be.

Ám ez lehet hogy nem fog nekik sikerülni, ugyanis, ahogy azt Seres Mária is megfogalmazta: Göndör javaslata nem teszi okafogyottá az ő kezdeményezését, hisz a szerint sem lenne elszámolási kötelezettségük a képviselőknek. "Pont az nincs benne a javaslatban, ami a népszavazási kérdés lényege: Tessék megmutatni, mire költik a havi több százezer forintot!"

A végszót majd az AB mondja ki. Mindenesetre, ha a politikusok fizetéséről van szó, akkor olyan dolog történik, ami egyébként soha: összefog a Fidesz és az MSZP - méghozzá Magyarország lakossága ellen. Így egyre jogosabbá vállnak azok a követelések, miszerint inkább engedjük be a Parlamentbe a Jobbikot, az LMP-t, jöjjön Bokros Lajos, tárt karokkal várjuk a párttá alakult Seres Máriát - csak ezt a két „emberellenes nagypártot” kerüljük végre el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. június 11. 15:03
Ez az egész lakosságellenes, korrupt törvény és a népi változtatási igény megfúrása bizonyítja legjobban, hogy a Fidesz azért vágyik már-már betegesen a hatalomra válság idején is, hogy rengeteg milliárdot lenyúlhasson ő is a közösből és abszulút nem érdekli az, hogy közben az egyre inkább nyomorgó adófizetők pénzét pazarolják. Tehát tisztelt Orbán-rajongók. Óriási tévedésben vagytok, amikor királyotokat szeplőtelen messiásnak tartjátok. Hazúg ő is - legalább annyira, mint a kommunisták. Ez menten kifog derülni - ha a hatalom újra a kezébe kerül
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását