2024. május 2. - Zsigmond

Egy meglepő kiállítás

Jövő januárig tartó kiállítás nyílik 2000 év csillagászati könyveiből a kalocsai főszékesegyházi könyvtárban a csillagászat nemzetközi éve alkalmából - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a közgyűjtemény igazgatója, Grósz Zita.
2009. március 19. csütörtök 23:42 - HírExtra
A Ptolemaiosztól Fényi Gyuláig című tárlatot Balázs Béla kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg pénteken, beszédet mond Bartha Lajos csillagásztörténész, Hegedűs Tibor csillagász és Hetesi Zsolt asztrofizikus, majd megrendezik a csillagászati előadások estjét - közölte.

Mint mondta, a csillagászattörténet ritkaságait felvonultató tárlaton látható sok ősnyomtatvány, kódex és kora újkori könyvkülönlegesség. Ezeket javarészt két XVIII-XIX. századi műgyűjtő kalocsai érsek, Patachich Ádám és Kollonich László vásárolta aukciókon. Ők arról is nevezetesek voltak, hogy felvásárolták a feloszlatott szerzetesrendek könyvtárait - folytatta.

Grósz Zita szólt arról: rendszeresen előfordult, hogy teológus diákok szerezték be az érsekek megbízásából a köteteket szerte Európában, illetve a különböző könyvkereskedő cégek katalógusaikkal megkeresték az érsekséget.

A kiállítás különlegessége egy 1432-es bécsi csillagászati kódex, amelyet kézzel festett díszítésekkel láttak el, valamint Kopernikusz 1566-os bázeli kiadású főműve, Az égi pályák körforgása és Kepler Astronomia Nova című munkájának 1609-es eredeti kiadása. Az érdeklődők láthatják még Newton fizikai és matematikai kötetét, illetve az azt elemző XVIII-XIX. századi műveket - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a csillagászati tárlaton egyaránt helyet kaptak a heliocentrikus és a geocentrikus eszméket képviselő korabeli kiadványok, ebbe a felosztásba csak Tycho de Brahe munkája nem illeszthető be. A dán csillagász ugyanis arról volt nevezetes kortársai körében, hogy elfogadta a bolygók Nap körüli keringését, ám a Földet kivételnek tekintette, mint ami körül a Nap kering.

Megemlítette, hogy láthatók még különböző korú fametszetek is a kiállításon, amelyek egyebek mellett a betlehemi csillagot ábrázolják. Megjelenik ezenkívül a teremtés mozzanata is a metszeteken, ezek azt örökítették meg, amikor Isten a különböző gömbszférákat létrehozta.

Az igazgató elmondta, hogy egyes köteteket már elkezdtek digitalizálni, amelyeket honlapjukon közzétesznek. Ez könnyebbé teszi kutatásukat, és az állományvédelmet is szolgálja - mutatott rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását