2024. április 29. - Péter

1500xszoros áron vette, 7000xszer többet ért a Rembrandt-kép

Szakértők megállapították, hogy a Nevető Rembrandt című kisméretű festmény, amelynek értékét mindössze 1500 fontra (460 ezer forintra) becsülték egy brit árverésen tavaly októberben, valójában a holland mester önarcképe az 1620-as évek végéről.
2008. június 19. csütörtök 16:12 - Hírextra
A képet végül a kikiáltási ár csaknem 1500-szorosáért, 2,2 millió fontért (közel 700 millió forintért) vette meg egy brit licitáló, aki feltehetően nem véletlenül fizetett ilyen tömérdek pénzt az apró képért, amelynek valós értéke - mint utóbb kiderült - 15-20 millió font (4,5-6 milliárd forint) közé tehető.
A 24,1x16,5 centiméteres önarckép tulajdonosa utólag megvizsgáltatta a képet szakértőkkel, akik megállapították: az önmagát egész életében rendszeresen megörökítő Rembrandt 1628 körül festhette ezt az önarcképét, húszas évei elején, amikor még szülővárosában, Leidenben élt. Korábban a kisméretű mű egy angol család birtokában volt több mint 100 éven keresztül, és az alkotást mindvégig Rembrandt egyik tanítványának vagy egy Rembrandt-imitátornak tulajdonították.
A Nevető Rembrandtot brit tulajdonosa kölcsönadta az amszterdami Rembrandt Múzeumnak, ahol június 29-ig látható.

Szakértők szerint azért lehetett olyan alacsony a kép kikiáltási ára a gloucestershire-i Moore, Allen and Innocent aukciós házban tavaly ősszel, mert az értékelést feltehetően gyenge minőségű fényképek alapján végezték el. Az amszterdami múzeum elemzése szerint ugyanakkor az ecsetvonások, az alak kontúrja, a felhasznált anyagok és a képaláírás egyaránt azt bizonyítja, hogy eredeti Rembrandt-képről van szó.

Az árverésen a legtöbbet ígérő licitáló feltehetően tudta, hogy a portrén szereplő RHL monogram Rembrandt ritkán használt, mindössze egy éven keresztül alkalmazott aláírásai közé tartozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását