2024. június 15. - Jolán, Vid

Szlovákiában is nekiálltak

Megkezdődött az európai parlamenti választás (EP) Szlovákiában. A választási helyiségek szombaton este tíz óráig tartanak nyitva.
2009. június 6. szombat 15:02 - HírExtra
A voksolás eredményét vasárnap este tíz óra után teszik közzé, úgy mint a többi európai uniós tagországban. A 13 szlovák EP-képviselői mandátumra 184 jelölt pályázik, akiket 16 párt, koalíció és mozgalom jelölt.

A regisztrált választók száma meghaladja a 4,3 milliót. Felmérések szerint a választás iránti érdeklődés nem túl nagy, s várhatóan az arra jogosultak 20-30 százaléka járul az urnákhoz. Öt évvel ezelőtt, amikor a szlovákok először választottak EP-képviselőket, a részvétel 17 százalék alatti volt, az egész Európai Unióban a legalacsonyabb.

Néhány megfigyelő szerint a szlovák koalíciós pártok - elsősorban az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - a kampányban azért vették elő a magyar kártyát, hogy mozgósítsák választóikat, nagyobb részvételre ösztönözzék őket.

A szlovákoknak eddig 14 európai képviselőjük volt Brüsszelben. Ez a szám most 13-ra csökken. Várható, hogy a legtöbb európai mandátumot a Robert Fico kormányfő vezette Smer fogja megszerezni. Mandátumot szerezhet ezúttal a nacionalista SNS is, amelynek eddig nem volt képviselője az Európai Parlamentben.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) eddig két képviselője volt Brüsszelben, s a párt célja az, hogy ezt a két mandátumot megőrizze. A választás nyugalmát több mint 2000 rendőrrel biztosítják országszerte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását