2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nem is a válság a hibás

Nem a gazdasági válság a fő okozója az autókereskedelemben meglévő problémáknak, hanem a túltermelés, és a felelőtlen finanszírozás.
2009. június 6. szombat 17:49 - HírExtra
A 2000-es évek közepén, amikor a fellendülés után elkezdett szűkülni a piac, a pénzügyi finanszírozók nulla százalékos befizetés mellett 10-12 éves részletfizetési kedvezményt is adtak, ami felelőtlenség volt - emlékeztetett Gablini Gábor. Kifejtette: 2008-ban 30 százalékkal több autó készült a világban, mint amennyire vevő volt.

Elérte az új autók száma a kritikus tömeget, ugyanakkor megérkezett a pénzügyi válság. Ennek hatására a finanszírozók elfordultak nemcsak az autókereskedőktől, hanem a nagy gyáraktól is. "Ez egy pillanat alatt a feje tetejére állította azt a szakmát, ami egyébként sem állt stabilan a lábán" - fogalmazott a márkakereskedők szövetségének az elnöke. Egyes előrejelzések szerint, a kínai autógyártás 2020-ra akár 20 százalékos részesedést is elérhet az autógyártásban, amit alátámaszt az, hogy évente egymillió mérnök kap diplomát a világ legnépesebb országában.

Gablini Gábor hivatkozott a külföldi elemzők előrejelzéseire, akik szerint 2010-12-re Magyarországon személyautóból és kishaszonjárműből a 300 ezer darabos piaci értékesítés a realitás. Magyarországon több mint 3 millió autó van ma, és ha azt szeretnénk, hogy ne öregedjen az autópark, akkor ez reális lenne - fűzte hozzá.

A Pénzügyminisztérium 2009-re 150 ezer új autó eladásával számolt, amely 82 milliárd forint regisztrációs adóbevételt eredményezne, amelyhez még az áfabevétel is hozzáadódik - ismertette a pénzügyi tárca bevételi terveit az előadó. A jelenlegi adatok szerint, ennek a 40 százaléka fog teljesülni - utalt az eddigi autóeladások alapján a várható bevételekre az előadó.

Gablini sajnálatosnak nevezte, hogy a pénzügyi tárca nem fogadta el az autóvásárlás-támogatási tervet. Ismertette: már 18 európai országban működik az autóvásárlási támogatás, és kivétel nélkül mindenhol csökkent a gazdasági visszaesés, vagy emelkedésnek indult a piac.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását