2024. május 9. - Gergely

Gusztos reményei szerint bejutnak

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint minden esélye megvan arra az SZDSZ-nek, hogy ismét bejusson az Európai Parlamentbe (EP), a pártra leadott szavazatok tehát nem vesznek el.
2009. június 3. szerda 11:59 - HírExtra
Kiemelte, hogy a két biztosan bejutó párt, a Fidesz és az MSZP mellett nem mindegy, hogy ki képviseli még Magyarországot. Mint mondta, az Európai Parlamentben a liberális frakció jelenti a harmadik erőt, de Magyarországon az egyre erősödő szélsőjobbnak is esélye van, hogy bejusson.

Ez a szélsőjobboldal azt "a befelé forduló, kirekesztő, gyűlölködő változatát képviseli a nacionalizmusnak, amely a huszadik századi Európa történelmében csak katasztrófákat okozott, és amely ellen a második világháború után Európa meghatározó államai egymással szövetkezve megálmodták az Európai Uniót" - fejtette ki a szabad demokrata politikus.

Idézte azt a Magyarországon készült felmérést, amely szerint az SZDSZ EP-listáját vezető Szent-Iványi István a felszólalások ideje, a kezdeményezések és beadványok száma alapján készített rangsorban az első három legaktívabb európai parlamenti politikus között van. A brit Open Europe intézet kutatása alapján - amely mintegy 20 különböző szempontot vett figyelembe - a közel 800 képviselő közül Szent-Iványi az első százban szerepel egyetlen magyar politikusként, a következőt pedig csak a 335. helyre sorolták.

Gusztos Péter szerint az Európai Unió "a nemzeteknek, népeknek, kultúráknak, nyelveknek a békés egymás mellett élését, egy sokszínű, befogadó világot jelképez, és ezt az szempontrendszert Magyarországon mégiscsak a liberális párt képviseli a legkövetkezetesebben". Úgy fogalmazott, hogy Magyarország olyan, mint egy kis Európai Unió, ahol 13 nemzeti kisebbség, népek, kultúrák keverednek.

"Büszkék vagyunk erre a befogadó országra, és azért küzdünk, hogy Magyarország a jövőben is befogadó, toleráns, európai értelemben liberális ország maradjon" - fűzte hozzá a liberális politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 3. 13:27
Ha létezik kollektív bölcsesség, akkor az Zsdsz eltakarodik a politika porondjáról.

Toleráns, befogadó ország? LEGYEN! De csak azok számára, akik nem élősködni akarnak a vendéglátón!

Másság elfogadása? LEGYEN! De csak akkor, ha ez a másság ÉRTÉKET TEREMT, nem pedig rombol!

Liberalizmus? Már végképp nem tudni, mit takar ez a kifejezés. "Mindent szabad, ami nem tilos"? Ha valóban ezt jelenti, akkor semmi helye a társadalomban!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását